JOE BIDEN U SVE VEĆIM PROBLEMIMA: Nakon starog ureda i garaže, tajne dokumente su mu našli i u...

Analitičari procjenjuju da bi ovaj slučaj mogao utjecati i na Bidenovu odluku o kandidaturi za još jedan mandat u Bijeloj kući.

  • Svijet

  • 14. Jan. 2023  14. Jan. 2023

  • 0

Advokati američkog predsjednika Joea Bidena u njegovoj kući u Wilmingtonu, u saveznoj državi Delaware, pronašli su još klasificiranih dokumenata za koje se dosad nije znalo, potvrdila je u subotu Bijela kuća.

Kako javlja agencija Associated Press, službeni pravni zastupnik Bijele kuće Richard Sauber izdao je saopćenje u kojemu navodi da su pretragom Bidenove kućne biblioteke pronašli šest papira s oznakom tajnosti koji ondje nisu smjeli biti. Prethodno je Sauber tvrdio da je na toj lokaciji pronađen tek jedan takav papir.

Ovo najnovije otkriće stiže nakon potvrde da su tajni dokumenti iz vremena kada je Biden bio potpredsjednik SAD-a tokom  decembra otkriveni u njegovoj garaži te u njegovu bivšem uredu u Penn Biden centru u Washingtonu. Zbog toga je ministar pravosuđa Merrick Garland, koji je ujedno i glavni državni advokat SAD-a, prije nekoliko dana imenovao Roberta Hura kao posebnog istražitelja kako bi detaljno provjerio cijeli slučaj.

Pet papira se "pojavilo" u Bidenovoj biblioteci

U Americi je zakonom propisano da svi bivši predsjednici i potpredsjednici, nakon silaska s funkcije svu službenu dokumentaciju moraju predati na obradu Nacionalnom arhivu.

Sauber je u saopćenju napisao da su Bidenovi lični advokati, koji nemaju sigurnosno odobrenje za baratanje klasificiranim dokumentima, smjesta prekinuli s pretragom predsjednikove biblioteke, čim su uočili prvi papir s oznakom povjerljivosti. To se dogodilo u srijedu navečer, a Sauber tvrdi da je on lično dan kasnije pronašao ostalih pet papira nakon što je, u društvu službenika Ministarstva pravosuđa, došao u Wilmington kako bi osigurao primjerenu predaju sve dokumentacije državnim vlastima.

Predsjednik zasad nije u problemu u kakvom je Trump

“Dok sam predavao dokumente službenicima Ministarstva pravosuđa koji su bili sa mnom, pronašli smo još pet papira s oznakama tajnosti, tako da ih je sada ukupno šest. Službenici Ministarstva su ih na licu mjesta odmah preuzeli”, saopćio je Sauber, koji je u ranijim javnim istupima tvrdio da će istraga pokazati da Biden sasvim sigurno nije namjerno držao te papire kod sebe kući, nego da je bila riječ o omašci. U najnovijem saopćenju Sauber ponavlja da će Bijela kuća u potpunosti sarađivati s istragom koju je pokrenuo Robert Hur.

Dosadašnja praksa u ovakvim slučajevima je obično bila blagonaklona prema predsjednicima koji bi se, ako bi se pronašao kakav klasificirani dokument u njihovu posjedu nakon završetka njihova mandata, lako izvlačili od kaznenog progona tvrdnjom da su počinili tek omašku, odnosno da nisu uzimali te papire namjerno.

Izuzetak je slučaj Donalda Trumpa, na čijem imanju u Floridi je pronađena veća količina klasificiranih dokumenata i istraga ide u smjeru da su oni ondje odneseni ciljano i s namjerom. Takvoj tezi pridonosi i nespremnost samog Trumpa i plejade njegovih ljudi da sarađuju s istražiteljima.

Ipak, afera s tajnim dokumentima mogla bi naštetiti Bidenu, posebno zbog činjenice da su većinu u Zastupničkom domu Kongresa preuzeli republikanci koji o tom pitanju mogu, a gotovo je sigurno da i hoće, pokrenuti čitav niz saslušanja i sve pretvoriti u još veći politički skandal. Analitičari procjenjuju da bi ovaj slučaj mogao utjecati i na Bidenovu odluku o kandidaturi za još jedan mandat u Bijeloj kući.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...