POLITOLOG JASMIN MUJANOVIĆ UPOZORAVA: "SAD i EU troše novac na naoružavanje Ukrajine, a ne sankcionišu Dodika, čiji novac prolazi kroz evropske banke, zbog obilježavanja neustavnog Dana RS"

"U ovom periodu od izbora mislim da smo došli u novi ambijent da svi trebamo biti ubijeđeni da je ovo novi Dodik. Međutim, ovo je isti opasni Dodik. Ovo je sistematski plan na kojem on radi godinama. Problem je što su oni koji mu se trebaju suprotstavljati, svi kolektivno popuštaju. To je ogromna opasnost", istakao je Mujanović.

  • Vijesti

  • 15. Jan. 2023  15. Jan. 2023

  • 3

"Obilježavanje neustavnog praznika 9. januara - takozvanog Dana RS nije samo provokacija, već je i kršenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine", upozorio je za televiziju Hayat politolog Jasmin Mujanović.

"Ono što je mene zabrinulo jesu kontrolni putevi koji su bili postavljeni sa strane koji krše uvjete i pravila Dejtona, a to jeste slobodno kretanje na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Jasno govori da je Dodikov konačni plan razbijanje BiH", rekao je Mujanović.

Osvrnuo se i na djelovanje međunarodne zajednice, te istakao da ne zna koliko je realno očekivati da su mogli zaustaviti sami marš. Dodao je da je reakcija međunarodne zajednice je bila nereakcija.

"Velika je to greška. Vidimo da kada se odobri bilo šta što radi Dodik kada imate siledžije, sa njima se ne treba lako raditi, treba se jasno odgovoriti i jasne crvene linije postaviti. U ovom periodu od izbora mislim da smo došli u novi ambijent da svi trebamo biti ubijeđeni da je ovo novi Dodik. Međutim, ovo je isti opasni Dodik. Ovo je sistematski plan na kojem on radi godinama. Problem je što su oni koji mu se trebaju suprotstavljati, svi kolektivno popuštaju. To je ogromna opasnost", istakao je Mujanović.

Na obilježavanju neustavnog 9. januara prisustvovali su pripadnici grupe Wagner, te članovi kluba Noćni vukovi.

Mujanović govori da je velika greška od strane Tužilaštva, da se dozvolilo stranim građanima I stranim elementima da uđu u BiH.

"Ogroman problem je što ti akteri koji nadgledaju situaciju su bez reakcije. Apsolutno je neprihvatljivo da u istom momentu kada SAD i EU troše novac na naoružavanje Ukrajine, u tom geopolitičkom elementu na području BiH isti ti ruskli akteri koje podržavamo. Apsurdna situacija. Meni je vrlo značajno da prva strana ambasada koja je reagovala na obilježavanje 9. januara jeste ukrajinska i ambasador Ukrajine", kazao je sagovornik televizije Hayat.

O tome šta možemo očekivati u narednoj godini, ko će zasutaviti Dodika, te šta je potrebno uraditi, Mujanović ističe da je jedan od problema taj da članice EU izbjegavaju priču i da uvedu sankcije Dodiku.

"To bi njega više prepalo. Njegove finansije, nekretnine teku kroz banke koje su unutar EU. Evropa ima mnogo veću odgovornost nego sama SAD. Ogromni je problem što Tužilaštvo i relevantni državni organi Bosne i Hercegovine ne odgovoraju na ova dešavanja", kazao je Mujanović.

Što se tiče prisustva crnogorskih ministara na obilježavanju 9. Januara, Mujanović je rekao da je regionalni kontekst u ovom momentu jasan, a to je da Dodik uživa u podršci stranih aktera.

"Mislim da je važno da građani BiH i Crne Gore ne dozvole da ovaj događaj dovede do nekog okršaja ili sumnje jednih i drugih. Ogromna većina građana Crne Gore ne podržava ovu vladu i ministre koji su se pojavili na obilježavanju. Svi smo na meti zajedničkih političkih dešavanja koji primarno dolaze iz Beograda i uživaju u podršci Moskve", rekao je Mujanović.

Osvrnuo se i na uspostavu vlasti, te naglasio da nisu izabrani pravi ljudi za ove pozicije.

"Ono što me plaši jeste činjenica da će neki osjetljivi segmenti biti prenijeti prema SNSD-u. Nešić se izražava kao kandidat za Ministarstvo sigurnosti. Toga se trebamo plašiti. Ogromna greška sa strane stranaka iz Sarajeva. Nadam se da će doći do neke vrste svijesti", rekao je Mujanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...