NEOFAŠISTI U SUSJEDSTVU NE MIRUJU: Brutalan napad u Novom Sadu, ima povrijeđenih -"Pitali su nas gdje su nam srpske zastave..."!?

Vlasnik objekta kazao je da je ovo najozbiljniji incident do sada.

  • Regija

  • 16. Jan. 2023  

  • 4

Dvije osobe su povrijeđene u posljednjem u nizu napada neo-fašista na goste poznatog lokala “Crni ovan”, u centru Novog Sada.

Povrijeđeni su vlasnik “Crnog ovna” Bojan Šovljanski i još jedan gost, koji je zadobio posjekotinu. U trenutku napada u lokalu je bilo desetak osoba, među kojima i jedna trudna žena.

Šovljanski je zadobio modrice po tijelu, dok je jedan od gostiju, osim što je pretučen palicom, zadobio i povrede ruke.

Kako saznaje N1, uhapšen je jedan dvadesetjednogodišnjak, dok se za ostalim napadačima traga.

O čitavom slučaju je obaviješteno je tužilaštvo.

Vlasnik lokala rekao je za N1 da su se oko 21.30 pojavila tri muškarca naoružana bokserima, palicama I mačetom, u dvadesetim godinama, koja su nosila nacistička obilježja: zastave Konfederacije, kukastog krstove i oznake “Zentrope” – fašističke organizacije sljedebenika Hitlerove ideologije.

Tri puta su postavili pitanje “gdje su vam srpske zastave”, na šta im je odgovoreno da “ne razumiju pitanje” i da će pozvati policiju, nakon čega su napadači počeli su da lupaju stakla na vratima i izlogu kluba, pokušavajući da uđu u unutra.

“Crni ovan” nije prvi put na meti napada vandala, a Šovljanski kaže za N1 da je ovo najozbiljniji incident do sada.

“Sve se dogodilo u trenutku kada sam iz lokala ispraćao drugara i drugaricu, koja je u šestom mjesecu trudnoće. Pojavila su se tri mladića, obučena u crno, bili su maskirani. Upitali su gdje je zastava, a kada im je odgovoreno da će biti pozvana policija, počeli su da lupaju i da pokušavaju da uđu u lokal, jedan od njih je i ušao, ali smo uspjeli da ga istjeramo. Imali su boksere, palicu i nešto nalik mačeti. Razbili su izlog i vrata, a pobegli su kada su shvatili da ne mogu da uđu. Najgore od svega mi je što je svemu ovome prisustvovala trudna drugarica. Nadam se samo da će sve biti u redu, ovo je najgori napad do sada”, rekao je Šovljanski.

Ovo nije prvi put da je lokal na meti napada članova „Zentrope“ – početkom oktobra 2022, lokal je obijen, opljačkan i izlijepljen obilježjima te organizaciie, koja okuplja sljedbenike ideologije Adolfa Hitlera.

Ovo je četvrti napad na kultno novosadsko mjesto u posljednjih nekoliko mjeseci. Svi incidenti su prijavljeni policiji, ali su ostali bez sudskog epiloga.

„Crni Ovan“ je jedan od posljednjih deklariranih antifašističkih lokala u Novom Sadu, gdje se održavaju alternativni sajmovi i diskusije, benefiti, aktivistički seminari, a poznato je i kao mjesto gde se prikuplja novac za napuštene životinje.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...