SRBIJANSKOM PISCU I NOVINARU KOJI KRITIKUJE VUČIĆA STIŽU MONSTRUOZNE PRIJETNJE: "Raskomadat ćemo te i povrijediti ti porodicu"

Kako navode u pismu: "U posljednje vrijeme on je primio više od sto takvih prijetnji - da će ga ubiti, raskomadati ili mu ozlijediti porodicu. Solidarizirajući se s piscem koji je 2022. većinom proveo u četiri zida i samo sedam puta uspio prošetati blizu svoga doma, od nadležnih tijela tražimo da pronađu i procesuiraju počinitelje te osiguraju sigurnost autoru i njegovoj porodici.

  • Regija

  • 16. Jan. 2023  

  • 1

Međuanarodni P.E.N. i hrvatski P.E.N. centar oštro osuđuju učestale prijetnje smrću koje se u Republici Srbiji upućuju piscu i novinaru Marku Vidojkoviću.

Kako navode u pismu: "U posljednje vrijeme on je primio više od sto takvih prijetnji - da će ga ubiti, raskomadati ili mu ozlijediti porodicu. Solidarizirajući se s piscem koji je 2022. većinom proveo u četiri zida i samo sedam puta uspio prošetati blizu svoga doma, od nadležnih tijela tražimo da pronađu i procesuiraju počinitelje te osiguraju sigurnost autoru i njegovoj porodici.

Podršku je piscu pružio i međunarodni P.E.N,

Ma Thida, predsjednik Odbora pisaca u zatvoru Međunarodnog PEN-a, rekao je: "PEN International najoštrije osuđuje prijetnje smrću Marku Vidojkoviću i poziva srbijanske vlasti da poduzmu sve potrebne korake kako bi se odgovorni identificirali i odgovarali. Njegova sigurnost i sigurnost njegove porodice moraju biti prioritet. Stalne prijetnje Vidojkoviću dolaze nakon stalnih napada na pisce i novinare u Srbiji, orkestriranih od strane državnih i nedržavnih aktera, koji imaju za cilj ušutkati njihov rad i kritičko izvještavanje. Srbijanske vlasti moraju prestati stigmatizirati kritičke glasove. Umjesto toga, trebaju učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali zaštitu pisaca i novinara i spriječili daljnje napade, uključujući javnu osudu svih prijetnji, temeljitu istragu svih slučajeva i stvaranje okruženja pogodnog za medijski pluralizam."

Srbijanske bi vlasti trebale bi provesti brzu i temeljitu istragu svih prijetnji piscu i novinaru Marku Vidojkoviću i osigurati mu sigurnost, poručili su danas PEN International i srpski PEN. Odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde. Međunarodni PEN i srpski PEN nadalje pozivaju srpske vlasti da spriječe i zaštite od prijetnji i nasilja nad piscima i novinarima, uključujući i javnu osudu svih napada.

Hrvatski ogranak P.E.N.-a, navodi: "Vidojković je 90-ih bio glasni kritičar režima Slobodana Miloševića, a u svojim medijskim istupima i književnim djelima ništa manje ne štedi ni aktualni politički vrh Srbije, zbog čega su se u hajku protiv njega uključili najviši politički predstavnici - predsjednik države Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i bivši ministar unutarnjih poslova i ravnatelj obavještajne službe Aleksandar Vulin.

Vučićeva medijska propagandna mašinerija, a dijelom i represivni aparat pod kontrolom koalicije na vlasti u Srbiji označili su Vidojkovića, koji se u svojim djelima zauzima za europski put Srbije, protiv ratnog huškanja i velikosrpske mitomanije, za nacionalnog izdajnika koji treba biti eliminiran iz javnog prostora.

Vidojković nije jedini među piscima, novinarima i umjetnicima koji su se našli na meti vlasti koja pregovara o ulasku u Evropsku uniju, a podupire Putina i rusku agresiju na Ukrajinu gdje su počinjeni nebrojeni zločini protiv čovječnosti. Usto, retorikom "srpskog svijeta" i ujedinjenja Srba gdje god živjeli ta vlast kreira nestabilnost na područjima gdje su ne tako davno započeli rat, agresiju na Hrvatsku i BiH, što je dovelo do tolikih žrtava.

Nedopustivo je da se politički vrh zemlje koja želi pristupiti EU koristi govorom mržnje, zastrašivanjem i pozivanjem na linč kako bi ušutkao kritičare. Europske vrijednosti temelje se na slobodi govora kao osnovi demokratskih odluka građana. Pozivamo zato europske i hrvatske političare da tijekom pristupnih pregovora sa Srbijom jasno istaknu ovaj problem, jer sloboda govora ne može postojati u društvu gdje su građani koje je vlast označila kao nepoćudne u stalnom strahu da će ih netko na ulici zaskočiti, ozlijediti ili ubiti", stoji u pismu kojeg je potpisao Tomica Bajsić, predsjednik.

Prijetnje smrću piscu i novinaru Marku Vidojkoviću pojačane su nakon objavljivanja bestselera "Đubre" u rujnu 2020. Srpski PEN je već u junu 2021., osuđujući sve veće pritiske na medije i novinare u zemlji, pozvao nadležne da s dužnom pažnjom razmotre slučaj Marka Vidojkovića, pronađu počinitelje i osiguraju njegovu sigurnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...