KURTI POVODOM PETE GODIŠNJICE OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA: "Čovjek koji je radio za stabilnu budućnost i za multietničko Kosovo"

On je naglasio da je Oliver Ivanović bio ličnost posvećena borbi za interese svoje zajednice i svog grada.

  • Regija

  • 16. Jan. 2023  16. Jan. 2023

  • 0

Povodom pet godina od ubistva Olivera Ivanovića, jednog od političkih lidera kosovskih Srba, premijer Kosova Albin Kurti izrazio je žaljenje što počinioci i naručioci ovog zločina još nisu privedeni pravdi.

Prije pet godina na ulicama Mitrovice ubijen je Oliver Ivanović, a svi oni koji počine zločin na Kosovu moraju biti izvedeni pred lice pravde, izjavio je Kurti u video poruci na srpskom jeziku objavljenoj na Facebook profilu Vlade Kosova.

Kurti je kazao da je potrebna posvećenost svih relevantnih institucija da se pronađu i kazne odgovorni za njegovo ubistvo.

“Danas obilježavamo život i sjećanje na Olivera Ivanovića, na dan njegove smrti. Moje misli i saučešće su sa njegovom porodicom i prijateljima”, kazao je premijer Kurti.

On je naglasio da je Oliver Ivanović bio ličnost posvećena borbi za interese svoje zajednice i svog grada.

“Činio je to tako što je bio otvoren, iskren, uvijek oštar po pitanju važnih stvari, ali i poštovao one sa kojima se nije slagao. Volio bih da ostane živo sjećanje na njega, na čovjeka koji je radio za stabilnu budućnost i za multietničko Kosovo”, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je naveo da je atentat na Ivanovića ostavio posljedice na cijelo društvo, prenosi Anadolija. 

“Ovaj zločin ubio je ne samo Olivera Ivanovića, već i politički pluralizam Srba”, kazao je Kurti.

Poručio je da će se uspomena na Olivera Ivanovića sačuvati ukoliko Kosovo bude “nepokolebljivo u svojoj posvećenosti da bude multikulturalno i multietničko društvo u kome se ljudi osjećaju bezbjedno, mogu da govore šta misle i da se ophode jedni prema drugima sa poštovanjem, čak i ako se ne slažu“.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine u Shevernoj Mitrovici sa šest hitaca u leđa iz vozila u pokretu, ispred prostorija njegove stranke Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda".

U Osnovnom sudu u Prištini vodi se postupak protiv šest osoba, optuženih za umiješanost u ubistvo Olivera Ivanovića, od kojih su neki u to vrijeme bili aktivni pripadnici Kosovske policije. Optužnicom koja je tri puta mijenjana, osumnjičeni su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Silvana Arsović, Dragiša Marković, Žarko Jovanović i Rade Basara, za saučesništvo u pripremi ubistva ili za prikrivanje dokaza nakon ubistva.

Optuženi se terete da su od 2014. do 2018. godine bili dio organizovane kriminalne grupe na čijem čelu su bili biznismen Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, aktuelni potpredsjednik Srpske liste, koji se nalaze u Srbiji i nedostupni su kosovskom pravosuđu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...