ZNANSTVENICI DOŠLI DO VAŽNE SPOZNAJE: Jedna stvar je ključna u predviđanju razvoja smrtonosnog tumora mozga…

Skup podataka bi se na taj način povećao sa nekoliko MRI skenova, na njih hiljade.

  • Zdravlje

  • 17. Jan. 2023  

  • 0

Znanstvenici s kanadskog Univerziteta Waterloo stvorili su računalni model za tačnije predviđanje rasta smrtonosnih tumora mozga.

Analizirali su dva seta magnetskih rezonanci svakog od pet anonimnih pacijenata koji boluju od glioblastoma multiforme (GBM). Pacijenti su bili podvrgnuti opsežnim MRI skeniranjima, a nakon nekoliko mjeseci čekanja, prošli su i drugi set MRI skeniranja. Budući da su ti pacijenti, iz neobznanjenih razloga, odlučili ne primiti nikakav tretman ili intervenciju tokom tog vremena, njihove MRI pružile su znanstvenicima jedinstvenu priliku da razumiju kako GBM raste kada se ne kontrolira.

Glioblastoma multiforme je rak mozga s prosječnom stopom preživljavanja od samo jedne godine. Teško ga je liječiti zbog izrazito guste jezgre, brzog rasta i položaja u mozgu. Procjena difuzivnosti i stope proliferacije ovih tumora korisna je za liječnike, ali tu je informaciju teško predvidjeti za svakog pojedinog pacijenta na brz i tačan način.

Kanadski znanstvenici su stoga iskoristili strojno učenje kako bi u potpunosti analizirali pacijentov tumor te kako bi bolje predvidjeli napredovanje raka. Pomoću računalnog modela dubokog učenja pretvorili su podatke MRI u procjene parametara specifičnih za pacijenta, koji informiraju model predviđanja rasta GBM-a. Tehnika je primijenjena na tumore pacijenata i sintetske tumore, za koje su bile poznate prave karakteristike, što je kanadskim znanstvenicima omogućilo potvrdu modela.

Želja nam je napraviti ovu analizu na ogromnom skupu podataka. Međutim, s obzirom na prirodu bolesti, to je vrlo izazovno jer nema dugog očekivanog životnog vijeka, a ljudi su skloni započeti liječenje. Zato je prilika za usporedbu pet neliječenih tumora bila tako rijetka i vrijedna, naglasio je Cameron Meaney, doktorant primijenjene matematike i glavni autor studije, koja je objavljena u znanstvenom časopisu Journal of Theoretical Biology.

Obzirom da znanstvenici sad imaju dobar model kako GBM raste bez liječenja, njihov sljedeći korak je proširiti model kako bi uključio učinak liječenja na tumore. Skup podataka bi se na taj način povećao sa nekoliko MRI skenova, na njih hiljade. Meaney naglašava da to može imati veliki utjecaj na budućnost pacijenata oboljelih od te teške i smrtonosne bolesti.

Integracija kvantitativne analize u zdravstvo je budućnost, zaključio je Meaney, piše EurekAlert.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...