DRAGAN ČOVIĆ ZATRESAO DRŽAVU: "Naši sadašnji partneri su spremni. Šest mjeseci će biti dovoljno da riješimo pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH!"

Mogli bi kazati da zadnji razgovori u Neumu kriju sve odgovore da riješimo pitanje domova naroda i izbora članova Predsjedništva BiH”, kaže Čović.

  • Vijesti

  • 17. Jan. 2023  17. Jan. 2023

  • 13

Pitanje Izbornog zakona i djelimičnih izmjena Ustava BiH bit će težak ispit za novu vlast, ocijenio je Dragan Čović, lider HDZ-a BiH gostujući u programu RTV HB. 

“Ali smo se dogovorili da termin od šest mjeseci koristimo iz razgovora s pregovaračima iz EU. Tada sam vrlo jasno kazao da je to realno vrijeme. Mislim da su sadašnji partneri spremni i način na koji mislimo postaviti pravila za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu da nikome nećemo dati da njome špekulira, da se neko naziva UZP-ovcima i slično”, istakao je Čović.. 

Dodaje da smatra da će šest mjeseci biti dovoljno. 

“Trebamo riješiti dvije stvari. Domove naroda, malo drugačije postaviti konstrukciju nego što je to uradio visoki predstavnik, naravno to u Parlamentu pripremiti i riješiti pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Uvjeren sam da neće biti potrebni neki veliki pregovori, jer mi smo sve već raspravili kroz sarajevske i neumske pregovore. Mogli bi kazati da zadnji razgovori u Neumu kriju sve odgovore da riješimo pitanje domova naroda i izbora članova Predsjedništva BiH”, kaže Čović.

Dodaje da "time daju novi zamah Bosni i Hercegovini da se više ne 'bavimo sami sobom'". 

“Evo imamo sada klub ostalih u Domu naroda FBiH a tamo nema niko iz nacionalnih manjina. Dat će se to složiti, ima modela…Čim formiramo Vladu Federacije okreće se pješčani sat i počinje teči rok za rješavanje Izbornog zakona i djelimičnih izmjena Ustava”, poručio je predsjednik HDZ-a BiH. 

Upitan hoće li se ići na političku, diplomatsku i pravnu bitku da se Željko Komšić nikada ne ponovi, Čović kaže da se to radi već tri, četiri godine. 

“U tome nam je jako pomogla Hrvatska, ali i Evropska unija. Imali ste nedavno prvi slučaj da dva ‘bošnjačka’ člana Predsjedništva glasaju različito kod predlaganja mandatarke za Vijeće ministara. Već duže vrijeme se vidi razumijevanje međunarodne zajednice za “hrvatsko pitanje u BiH”. Svaki sastanak o izbornom zakonodavstvu je počinjao riječima američkih diplomata ‘ovdje smo da riješimo legitimno predstavljanje’. Danas je to mnogo očitije kod predstavnika međunarodnih institucija. Rijetki su oni koji kažu da Hrvati nešto blokiraju”, istakao je Čović. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...