ALBIN KURTI ZA ŠVICARSKE MEDIJE: "Ne bojim se Putina, Srbija se mora distancirati od Rusije i Miloševića"

Govoreći o stanju na zapadnom Balkanu, on poručuje da se dogovor sa Srbijom može postići u kratkom roku, ako se ispune dva preduslova: Srbija se mora iščupati iz ruskih kandži, ali i raskinuti sa naslijeđem Slobodana Miloševića.

  • Regija

  • 18. Jan. 2023  18. Jan. 2023

  • 2

"Ne bojim se Vladimira Putina, ali sam pažljiv. Oprezan sam. Putin je opsjednut Kosovom. Bio je zadovoljan zbog neuspjeha zapadnih intervencija u Iraku i Afganistanu. Činjenica da je Zapad bio uspješan na Kosovu čini ga ljutim i nervoznim", ocijenio je premijer Kosova Albin Kurti u intervjuu za švicarski dnevni list "Blick".

Govoreći o stanju na zapadnom Balkanu, on poručuje da se dogovor sa Srbijom može postići u kratkom roku, ako se ispune dva preduslova: Srbija se mora iščupati iz ruskih kandži, ali i raskinuti sa naslijeđem Slobodana Miloševića.

Da bi se to desilo, neophodan je jak angažman Zapada - EU, SAD-a, Velike Britanije, NATO-a...

"Srbija je sve bliže Rusiji, a Putin želi podstaći sukob s Kosovom", upozorio je Kurti. 

On je trenutno na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. 

Kako je rekao za Blick.ch nastoji privući investitore na Kosovu. 

Istovremeno, čeka ga serija sastanaka sa švicarskim zvaničnicima. 

Najveća stranka u toj državi (SVP) zahtijeva da se vojnici te države povuku s Kosova. 

Kurti ima drugačiju poruku: 

"Veoma smo zahvalni Švicarskoj na doprinosu koji Swisscoy daje na Kosovu. Ne bismo željeli vidjeti povlačenje vojnika sa Kosova. Sada nije pravo vrijeme za to. 

Srbija je na našoj granici izgradila 48 vojnih baza koje predstavljaju prijetnju po našu zemlju, u blizini kojih su primjećeni plaćenici iz grupe Wagner i zloglasna banda Noćni vukovi. Potrebna nam je podrška Švicarske i radujem se što će Švicarska uskoro produžiti svoj mandat do 2026. godine".

Razgovor s dnevnim listom ove zemlje Kurti je iskoristio da se zahvali fudbalerima reprezentacije Švicarske kosovskih korijena ne samo na odličnoj igri. 

"Hvala Vam što ste inspirirali toliko mladih talenata da igraju fudbal. I ovdje, u Švicarskoj, ali i na Kosovu", rekao je on obraćajući se Shaqiriju, Xhakuu, Jashariju...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...