SEBIJA IZETBEGOVIĆ O SJEDNICI SENATA UNSA PROZVALA LIDERA NiP-a: "Nastavak političke hajke, zašto rektor Škrijelj šuti o Konakovićevoj diplomi?"

Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a reagovala je na dešavanja sa današnje sjednice Senata UNSA.

  • Društvo

  • 18. Jan. 2023  18. Jan. 2023

  • 7

Na današnjoj je sjednici odlučeno kako će Senat UNSA na sebe preuzeti istragu o diplomi Sebije Izetbegović. Planirano je da Senat UNSA formira novu komisiju, s obzirom da prema mišljenju Senata ad hoc komisija za provjeru diplome Sebije Izetbegović nije posao obavila kako treba.

Također je zaključeno kako će Izetbegović morati Senatu dostaviti dio dokumentacije.

Izetbegović je, u izjavi za Oslobođenje, kazala kako je, zbog njenog prezimena, uvijek bila pod dodatnom lupom. Poručuje kako niko nikada nije iznio nijednu spornu sitnicu na račun njene dokumentacije.

Upitala je, također, rektora Škrijelja zbog čega javnost nije upoznata sa inspekcijskim nalazom diplome lidera NiP-a Elmedina Konakovića.

Izjavu Sebije Izetbegović ovim putem prenosimo u cijelosti: 

"Svi izbori na Medicinskom fakultetu UNSA moraju proći provjere komisija i biti praćeni zvaničnim izvještajima tih komisija koji se prezentiraju pred Naučno nastavnim vijećem Medicinskog fakulteta. Tako je bilo i u mojem slučaju. Također, pred prijavu i odbranu magistarske a i doktorske teze, prolazite čitav niz provjera od strane katedre, etičkog komiteta, mentora i članova komisija. Uvijek se mora provjeriti "podobnost teme i kandidata" i nikad niko nije iznio niti jednu spornu sitnicu, a kamoli nedostatak ozbiljnije prirode u smislu nedostatka dokumentacije ili bilo čega.

Moje prezime je uvijek bilo dodatna "lupa" pa se sve provjeravalo po više puta. Sva moja dokumentacija uredno je predata na Medicinski fakultet UNSA a birana sam u zvanja od 1996 g. što je više nego dovoljno dug period da se utvrdi da nešto nedostaje. Članovi mojih komisija bili su i nekadašnji dekan, rektor, šefovi katedri, ugledni i vrlo strogi šef etičkog prof. Šišić, profesori iz Zagreba i Rijeke, Tuzle.....

Izričita obaveza fakulteta je da čuva dokumentaciju, to nije obaveza kandidata. Navedeno je potvrdio i "usmjereni" inspekcijski nalaz Kantonalne inspekcije za visoko obrazovanje. Raniji inspekcijski nalazi ukazuju da je Medicinski fakultet kažnjavan zbog neadekvatnog čuvanja dokumentacije drugih studenata. Kao što sam i ranije navela ovo je politički motivirana hajka ali i direktna diskriminacija prema meni jer poništava jasan nalaz inspekcije u mom slučaju a prihvata nalaz iste inspekcije koji nesporno ukazuje na sumnjivo stečenu diplomu Elmedina Konakovića. Taj nalaz inspekcije rektor nije ni dao na uvid članovima Senata jer ukazuje na ogroman broj nepravilnosti u sticanju diplome Elmedina Konakovića - izvještaj sačinjen na 52 strane (bilo bi zanimljivo predati taj inspekcijski nalaz javnosti na uvid - da ocijene i procijene). Rektoru je prihvatljivo da neko prvo dobije diplomu pa tek onda polaže ispite?

Da isti ispit bude dva puta evidentiran iako je samo jedan takav ispit i u samo jednoj godini, i još puno vrlo jasnih navoda o nepravilnostima u toku "studiranja". Također prihvata nalaz ad hoc komisije FASTO, a odbija nalaz ad hoc komisije Medicinskog fakulteta UNSA.

Zašto rektor diskriminira NNV Medicinskog fakulteta a postuje NNV FASTO? Što se mene tiče sve u vezi sa problematiziranjem moje akademske karijere je režirani igrokaz i služi u dnevno političku svrhu. Vjerujem da se želi skrenuti pažnja građanima od mogućeg izbora nastavnika fizičkog sa sumnjivo stečenom diplomom na poziciju ministra u Vijeću ministara. Rektor napada mene da bi ublažio zabrinutost građana zbog nominovanja tog Konakovića na poziciju ministra vanjskih poslova?

Hajka je pokrenuta istupom dr. Asima Kurjaka u kojem je iznio i neistinu da nije bio moj mentor a, nažalost, bio je. I sam je promijenio izjavu za nekoliko dana. Hajka traje dvije godine. Ako je imao ikakvu opravdanu sumnju zašto me rektor Škrijelj imenovao za mentorisanje doktorata i magisterija, za odgovornog nastavnika na FZS i stotine studenata kojima predajem i upisujem ocijene? Neka rektor osvježi malo svoje pamćenje i pregleda papire, nije toliko star da mu oprastamo "na godine" kao mentoru.

Preporučila bih rektoru da se bavi srozanim ugledom UNSA koji je uslijedio njegovim dolaskom na tu poziciju. Na svjetskoj rang listi univerziteta nikada UNSA nije bio na nižoj poziciji. Vrijednosni pad UNSA prikazan je pozicijom 1713. Neka radi svoj posao i neka se raspita koje su njegove ovlasti i da li je ovlašten provoditi istražne radnje jer se ovo može smatrati i zloupotrebom funkcije rektora i instrumentalizacijom Senata u svrhu diskreditacije.

Puno je problema u našoj zemlji ali se još uvijek zna, hvala Bogu, ko se bavi istragama i kojim, šta je posao inspekcije, šta suda, a šta je posao rektora. Neka se upozna i sa Zakonom o javnim ispravama. Ja ću nastaviti raditi svoj posao na najbolji mogući nacin, boriću se protiv korupcije i štela, očistiti milionske dugove koje su prethodnici pravili, popravljati uslove za bolesnike i uposlenike i neću primati osoblje "preko veze" u KCUS bez obzira na sve napade i prijetnje koje bih izbjegla da radim drugačije, svi će dolaziti sa uputnicom i niko neće davati "koverte za usluge" niti ulaziti preko reda. Ako nekome do sada nije bilo jasno ja volim borbu a i neopisiva mi je čast raditi tako i imati najbolje oko sebe. To je KCUS. I na kraju ako mi rektor pošalje kakvo pismo dobiće odgovor od advokata, rekla je Izetbegović u izjavi za Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...