NAZIRE LI SE KRAJ KOMPROMITOVANOG DIPLOMATE: Evropski parlament traži smjenu Varhelyija zbog saradnje s Dodikom i Vučićem

Varhelyiju, inače mađarskom diplomati, se spočitava bliska suradnja sa “izazivačima problema”, uključujući Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića “na način koji je protivan interesima EU.

  • Politika

  • 19. Jan. 2023  19. Jan. 2023

  • 5

Nakon što su u januaru prošle godine zatražili istragu protiv europskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija zbog navodne podrške Miloradu Dodiku i njegovim separatističkim težnjama, članovi Europskog parlamenta ponovili su taj zahtjev na ovosedmičnoj sjednici, tokom koje su također zatražili od briselskih institucija da nametnu sankcije predsjedniku entiteta Republika Srpska.

“Kako bi ponovo stekli povjerenje na Balkanu, vjerodostojan i nepristran komesar za proširenje je od ključne važnosti”, kazala je ovim povodom članica Europskog parlamenta Tineke Strik, uz komentar kako je dosadašnja šutnja Europske komisije, kojoj je zahtjev i upućen, “zaglušujuća”.

Inicijalni zahtjev parlamentaraca u januaru 2022. se bazirao na dokumentu koji je krajem 2021. procurio u javnost, a prema kojem su Varhelyi i Milorad Dodik, tadašnji član Predsjedništva BiH, navodno dogovorili mapu puta povlačenja Republike Srpske iz ključnih institucija na državnom nivou BiH, a nakon zaključaka donesenih u Narodnoj skupštini Rs od 10. decembra 2021.

Od Komisije se tražilo da ocijeni navodne poteze komesara Varhelyija, u skladu s obavezama i kodeksom ponašanja koji važe za članove Europske komisije.

Na sjednici održanoj jučer, Europski parlament je u usvojenom Izvještaju o vanjskoj politici EU ponovo pozvao Komisiju “da pokrene neovisnu i nepristranu istragu o tome predstavljaju li ponašanje i politike povjerenika za susjedstvo i proširenje kršenje kodeksa ponašanja članova Komisije i komesarove obaveze prema ugovorima”.

Kako piše EUObserver, Varhelyiju, inače mađarskom diplomati, se spočitava bliska suradnja sa “izazivačima problema”, uključujući Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića “na način koji je protivan interesima EU, ali je u skladu s mađarskom nacionalnom politikom i tvrdo desničarskim vrijednostima”.

Briselski medij također ističe kako je Dodik zauzeo još “toksičniji “ stav prema EU, odlikujući ruskog predsjednika Vladimira Putina ranije ovog mjeseca.

“Ali za to vrijeme mađarski premijer i šef Varhelyijeve političke stranke u matičnoj zemlji, Viktor Orban, pokušavao je produbiti veze s proruskim liderima u regiji. Orban je prošle godine donirao 35 miliona eura novca mađarskih poreznih obveznika za program ekonomskog razvoja BiH kako bi pomogao Dodiku da bude ponovo izabran” kazala je za EUobserver Ágnes Vadai, ministrica odbrane u sjeni u mađarskoj opozicionoj stranci Demokratske koalicije.

Komesaru za pitanje proširenja EU se također pripisuje suradnja s “Orbanovim prijateljima” u Turskoj i Izraelu.

“Nakon tri godine rada postoji ozbiljan razlog za vjerovanje da povjerenik (Varhelyi) slijedi plan gospodina Orbana”, rekao je u utorak Thijs Reuten, nizozemski zastupnik u Europskom parlamentu, piše EUObserver, dodavši kako se ne može dozvoliti komesaru koji podržava secesioniste da bijesni u zemljama pristupnicama.

Više od 400 zastupnika podržalo je izvještaj ove sedmice, a njih preko 300 glasalo je za amandman socijalističke grupe koja poziva na istragu protiv Varhelyija.

Kako prenosi EUObserver, Komisija zasad još nije komentirala zahtjev, a Varhelyijeva glasnogovornica nije odgovorila na upit.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...