BAKIR IZETBEGOVIĆ, ULTIMATIVNO: "Nema nove federalne vlade dok se ne napravi NORMALAN DOGOVOR. Stranci mijenjaju paradigmu, ne samo u BiH, već i..."

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović kazao je da "Osmorka" više ne postoji.

  • Politika

  • 19. Jan. 2023  19. Jan. 2023

  • 11

"Što se tiče državnog nivoa nisam siguran da ćemo biti vlast, mada mislim da su šanse 50:50, a što se tiče federalnog bez nas se neće moći napraviti Federalna vlada", istakao je u Dnevniku D Bakir izetbegović

Lider SDA je dodao:

"Zasad ćemo ostati u ovom sastavu i on neće biti promijenjen dok se ne napravi dogovor normalan u kojem će biti ispoštovana volja birača. Trebaju pobjednici da se dogovore oni koji su dobili najviše glasova, koji imaju najviše parlamentaraca, delegata u Domu naroda, koji imaju predsjednika i potpredsjednika Federacije. Treba ispoštovati volju glasača. SDA je skoro duplo jača od sljedeće stranke na izborima. Mimo toga ići u ovo u šta se krenulo, to treba da se izmori i da napravimo kako treba Federalnu vladu", istakao je.

Kaže da "Osmorka" više ne postoji.

"To se sve svodi na "Trojku", plus jedna dvije neke manje stranke. Kada se saberu oni nemaju kao SDA i DF zajedno. A u Domu naroda bez pomoći SNSD-a i HDZ-a oni neće imati čak ni potpredsjednika u srpskom klubu", kazao je lider SDA .

Izetbegović navodi da su već pregovarali sa nekim od stranaka, ali da je traženo da se ta stvar zadrži mimo javnosti.

"To je bilo na pozive nekih medijatora, na moje pozive, susretali smo se, komunicirali telefonom, tako da ja mogu reći da sam faktički, osim sa NiP-om i Našom strankom, sa svima komunicirao", naglasio je za FTV.

Na pitanje koga konkretno stranci žele skloniti kaže:

"Zašto Bakira Izetbegovića? Bakir Izetbegović je jedan. Njima je zanimljiva kompletna SDA. Ja sam dobio jedan ili dva posto glasova više nego na izborima kada sam ulazio u Predsjedništvo. Ovaj put ih se 11 protiv mene udružilo. SDA je tu negdje, možda jedan ili dva posto manje nego na prošlim izborima, ja sam jedan ili dva posto preko. To je otprilike sve isto u odnosu na ono ranije i SDA se izvanredno drži. Zašto su stranci krenuli baš na SDA i jesu li?

Reći će da nisu, a svi ostali tvrde da jesu. Vidimo to po izjavama lidera Osmorke. Da ih podržavaju, da se oni s njima konsultuju, da ih guraju faktički u ovome smjeru. Zašto ništa nisu uradili protiv ovih koji su pravili blokade i probleme u BiH, prije svega protiv ove strane koju predvodi Dodik? Zašto se uopšte nisu njim bavili? Zašto su pomogli strani koja je pravila blokade i polublokade, a koju predvodi Čović?Zašto su ih digli na ovaj nivo? Oni će reći da to nisu uradili, a ja mislim da oni zapravo mijenjaju paradigmu, neke odnose tamo gdje mogu. I onda idu, ne samo u BiH, na Balkanu, u Crnoj Gori, na Kosovu, na onu stranu koja ih treba i gdje mogu nešto da urade. U BiH je to bošnjačka strana i ja mislim da je to jedan potpuno jedan pogrešan put kojim su krenuli i mislim da čak neće imati ni izlaz koji su planirali. SDA će ostati", poručio je Izetbegović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...