CRNADAK OTKRIO ŠOKANTNE INFORMACIJE: "Zbog poteza Nermina Nikšića osjetio sam mučninu! Jedna teška manipulacija i obmana!"

Prije nekoliko dana PDP je podnio krivičnu prijavu zbog slučaja koji se desio pri glasanju u NSRS-u za izbor delegata u državni Dom naroda.

  • Politika

  • 20. Jan. 2023  20. Jan. 2023

  • 2

Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP-a, kazao je za N1 da je tada SDP BiH isporučio četvrtog delegata SNSD-u, a da je lider Socijaldemokratske partija Nermin Nikšić pokazivao u javnosti "falsifikovani glasački listić" njegovih poslanika za koji je tvrdio da prikazuje da su SDP-ovci glasali za PDP. Crnadak je ocijenio da je ovim napravljeno krivično djelo i to je iniciralo prijavu protiv NN osoba.

Je li za PDP spornije ko je kako glasao ili šta su odlučili Sud i CIK?

"Tačno je da PDP podnio krivičnu prijavu jer želimo stvari istjerati na čistac. Ono što je iniciralo je postupak predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića koji je u više navrata iz svog telefona pokazivao, kako je tvrdio, uslikani glasački listić svojih poslanika na kojem se vidi da su glasali za PDP. Mi smo podnijeli prijavu protiv NN osoba jer ne znamo ko je počinio krivično djelo, a nema dileme da je počinjeno. Ili je neko falsifikovao glasački listić ili je prekršio zakon slikanjem, a nije smio slikat. U međuvremenu poslanik SDP-a Saša Grbić kazao je da se nije moglo slikati i da je glasanje bilo tajno, te da on nije slikao svoj listić. Iz ovog proizilazi da je Nikšić pokazao falsifikovani glasački listić za koji smatramo da je dobio dodatni listić od SNSD-a. Jedna teška manipulacija i obmana. Osjećam jednu vrstu mučnine jer osoba koja je to radila namjerava da postane prva politička ličnost u Federaciji (Nikšić je najozbiljniji kandidat za premijera FBiH, op. aut.). Mislim da je interes cijele javnosti u Bosni i Hercegovini da se ova stvar istjera do kraja."

Bez obzira na ishod u vezi sa izborom delegata u Dom naroda, SNSD i HDZ najavljuju smjenu CIK-a. Hoće li uspjeti u tome?

"Ne znam, vidjet ćemo. Oni za početaka trebaju izglasati novi saziv Vijeća ministara."

SDP optužuju da je dala četvrtog delegata SNSD-u, a sada i da će isto omogućiti HDZ-u BiH. Pokušava li SDP ustupcima odobrovoljiti političke partnere?

"Ranije sam izjavio da nikada u svojoj političkoj karijeri nisam vidio da se neko otvoreno i tako ponižavajuće nudi kao što to vidimo da rade pojedini u Federaciji. Neću spominjati imena. Bukvalno se prostiru pred Dodikom i Čovićem i njihovim strankama. Nema dileme da je SDP dao četvrtog delegata SNSD-u."

Ko je kriv što je opozicioni blok iz RS-a ispao iz kombinatorike u vezi sa formiranjem državne vlasti: “Osmorka”, HDZ koji je insistirao na SNSD-u kao partneru u vlasti ili sama opozicija zbog tenzija u vlastitim redovima koji su kulminirali nakon izbora?

"Nije to u pitanju. Ima više faktora, ali je glavna stvar to što su iz SNSD-a i HDZ-a obećali brzinu “Osmorci”, a to je njima stalo. HDZ i SNSD su već u vlasti i nije im se žurilo, ali su znali koliko je to važno “Osmorci”. Mislim da nema potreba da slušamo od ljudi iz “Osmorke” kako se ne može sa opozicijom iz RS-a. Svi dobro znamo da postoji mogućnost da se formira Vijeće ministara bez bilo koje partije. Nema naznake da će ispasti dobar posao između “Osmorke”, HDZ-a i SNSD-a", zaključio je Crnadak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...