HISTORIČAR MILAN ST. PROTIĆ O USAMLJENOM VUČIĆU U DAVOSU: "Predsjednik Srbije je infantilan i nezreo čovjek"

U izjavi za medije, objašnjavajući tužnu sliku koja ubrzo postala viralna na društvenim mrežama, Vučić je rekao da su ga molili da sjedne u prvi red, ali da on to nije htio.

  • Regija

  • 21. Jan. 2023  

  • 2

Veliku pažnju u ovdašnjoj javnost izazvao je panel posvećen Zapadnom Balkanu u Davosu, ali ne toliko zbog ideja koje su iznete na samom sastanku, koliko zbog rasporeda sjedenja. (Ne)očekivano u prvom planu našao se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, tokom diskusije o razvojnim šansama regiona, sjedio iza svih (u ćošku), gledajući u leđa svojim kolegama. U razgovoru za Nova.rs, istoričar i bivši ambasador Milan St. Protić osvrnuo se na ovaj događaj, rekavši da aktuelna vlast sebe, u ime Srbije, doživljava kao strano tkivo među državama iz susjedstva.

U izjavi za medije, objašnjavajući tužnu sliku koja ubrzo postala viralna na društvenim mrežama, Vučić je rekao da su ga molili da sjedne u prvi red, ali da on to nije htio.

„Tamo sam birao sam gde ću da sednem, i iako su me tri puta molili da dođem u prvi red, ja to nisam želeo. Ali to je jedna od stvari koja mi je zabavna. Kada imate teške razgovore, i kada razmišljate o tome, za mene je to deo dobre zabave. Zašto? Pa kada vidite da politički protivnici nemaju ništa da kažu o vašem radu, rezultatima, znanju jezika, onda misle da su se dočepali nečega, misleći da su svi površni kao i oni“, rekao je Vučić.

Dodao je da nije bitno gdje je sjeo.

„To nije suština i da ćete učitelju da se dopadnete, ako sedite u prvom redu – već je pitanje vašeg znanja“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da nije „jadnik, bednik i nesrećnik“ koga treba žailti.

S druge strane, Protić kaže da nije siguran da li je predsjednik Srbije sam odlučio da sjedi odvojeno, da li je to bila odluka organizatora panela ili odluka predstavnika država Zapadnog Balkana – da ne žele da sjede s njim.

“To mi ne znamo. Kako god da je, to govori samo o tome da Srbija nije uspela, za sve ove decenije od raspada Jugoslavije, da unormali svoje odnose sa susedima, odnosno sa državama koje su nastale posle rapsada Jugoslavije. Zbog toga ova vlast sebe, u ime Srbije, doživljava strano tkivo među svim tim državama i državnicima iz susedstva. To svakako nije dobro za Srbiju, jer čak i da ste u pravu, a niste, nije dobro da svi budu na jednoj strani, a vi da budete na suprotnoj”, objašnjava Protić.

Osvrnuvši se se na izjave predsjednika, koji je rekao da “nije hteo da bude dio čopora”, Protić navodi da takva izjava govori mnogo o politici koju vodi Srbija.

“On je oličenje te politike. Ako uzmete po kojim sve merilima je Srbija drugačija nego svi ostali, biće vam jasno zašto je to tako. Od toga da ona vodi politiku prema ratu u Ukrajini drugačiju nego što čine svi drugi, pa do toga da unutrašnji poredak u Srbiji daleko odudara od onoga što su evropska dostignuća i principi. Čak i ovde u regionu Srbija prednjači u tome koliko je daleko od istinske demokratije. Čak i jedno Kosovo, na našu sramotu, ima više demokratije nego Srbija i tamo su izbori neizvesniji nego što su ovde. Sve to zajedno kad se uzme, onda je jasno da Srbija tu, nažalost, ne pripada”, kaže Protić

Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije govori kao da nije dio Evrope i civilizovanog svijeta.

“On sebe doživljava kao nešto drugo u odnosu na naše okruženje. Njegov odnos prema Rusiji i prema Putinu je toliko snishodljiv i toliko ponižavajuć da vam muka pripadne. A to je samo zbog toga što njega impresionira sila i brutalnost, a ne demokratičnost, razum, kompromis, pristojnost”, tvrdi on.

Govoreći o Vučićevoj izjavi koji je rekao da je Srbija “malo pleme Gala u Evropi”, Protić kaže da mu je prvo palo u oči to što jedan predsjednik ne može da nađe bolje poređenje nego sa jednim stripom.

“Ništa ozbiljnije od toga on i ne može da smisli, niti da pojmi. Drugo, to njegovo poređenje je toliko neutemeljeno i neumesno, s obzirom na to da su od Gala nastali Francuzi, a francuska istorija, ona starija, kao i ona modernija, daleko odudara od puta kojim Srbija ide u vreme ove današnje vlasti i njenog prvog čoveka. To pokazuje da je, nažalost, taj čovek toliko nezreo i infantilan i da su potezi koje vuče zabrinajvajući. Ne zato što se mi razlikujemo u po pogledima na politiku, već zato što se mi razlikujemo po stepenu zrelosti u razumevanju odnosa u svetu i interesa Srbije. To je najveći problem ove zemlje – što nezreo čovek i nezreli ljudi oko njega drže tako ogromnu, gotovo nekontrolisanu vlast”, podvlači Protić.

Sagovornik Nova.rs dodaje da se Miloševićevska i Šešeljevska autokratska matrica prelila i na Vučića.

“Zato njemu smeta svaka opozicija. Sve što ograničava njegovu vlast mu smeta, a njegovi vidici i sposobnosti da shvati šta se dešava u Srbiji i svetu su veoma limitirani. To je osnovni problem i to je bruka i sramota za Srbiju. Ova zemlja je imala državanike kojima su se svi divili, bez obzira da lu se slagali sa njima ili ne i koji su umeli da “srpski brod vežu za Evropski”. Mi danas, ne samo da se nismo odrešili od tog evropskog velikog broda, već smo se vezali za jedan autokratski, KGB-ovski, nasilni, primitivni, antidemokratski ‘Titanik’ koji dahija u Moskvi i pretvara Ukrajinu u prah i pepeo”, zaključuje Milan St. Protić u razgovoru za Nova.rs.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...