KOMISIJA DALA PREPORUKU ZA IZBOR NOVOG VIJEĆA MINISTARA BiH: Ko je bio protiv i zbog čega?

Prema informacijama sa sjednice, Milan Dunović (DF) je bio protiv, dok je Nermin Mandra (SDA) bio suzdržan. Prema nekim informacijama, protiv je bio još Jasmin Emrić, zastupnik NES-a, ali nismo mogli dobiti njegovu potvrdu te informacije.

  • Vijesti

  • 23. Jan. 2023  23. Jan. 2023

  • 2

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine danas je dala preporuku za potvrđivanje kandidata za nove ministre i zamjenike ministara, piše Faktor.

Za je bilo sedam članova, protiv dva, a jedan je bio suzdržan. Sjednici nisu prisustvovala četiri člana komisije, a uz najavljeno kašnjenje na sjednici je bila i glasala za Aida Baručija, zastupnica Bh. inicijative-Kasumović Fuad.

Prema informacijama sa sjednice, Milan Dunović (DF) je bio protiv, dok je Nermin Mandra (SDA) bio suzdržan. Prema nekim informacijama, protiv je bio još Jasmin Emrić, zastupnik NES-a, ali nismo mogli dobiti njegovu potvrdu te informacije.

Preporuka je data za svih 19 kandidata, odnosno za devet predloženih ministara i deset zamjenika ministara.

Prekoruka ove komisije nije obavezujuća, a o konačnom imenovanju odlučuje Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čija se sjednica očekuje ove sedmice.

Dunović nam je kazao da je bio protiv jer je bio protiv i kada se davala preporuka za imenovanje mandatarke Borjane Krišto. Dodao je da smatra da je mandatarka reprezent kompletnog načina rada budućeg Vijeća ministara.

Dunović je podsjetio da mu Krišto, kada je Komisija razmatrala davanje preporuke za njeno imenovanje na poziciju predsjedavajuće Vijeća ministara, nije dala odgovor na pitanje hoće li poštivani član Zakona o odbrani BiH da Vijeće ministara BiH, Predsjendištvo BiH moraju učiniti sve na putu BiH ka NATO savezu.

- Ona je čak i ekspozeu navela da je to stvar političkog konsenzusa. Međutim, to nije stvar poliitčkog konsenzusa već zakonska obaveza - kazao je Dunović.

U odluci koju je komisiji uputila Borjana Krišto, novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, navedeno je i da će njeni zamjenici, odnosno dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH, biti Elmedin Konaković (NiP), kandidat za ministra vanjskih poslova BiH, i Zoran Tegeltija (SNSD), kandidat za ministra finansija i trezora BiH.

Osim Tegeltije i Konakovića, u Vijeće ministara su predloženi Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane, Nenad Nešić (DNS) za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Davor Bunoza (HDZBiH) za ministra pravde, Dubravka Bošnjak (HDZBiH) za ministricu civilnih poslova i Sevlid Hurtić (BH Zeleni) za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Za zamjenike ministara predloženi su Ljiljana Lovrić (HSS) za zamjenicu ministra vanjske trgovine, Muhamed Hasanović (SDP) za zamjenika ministra finansija, Elvir Mahmuzić (SDP) za zamjenika ministra pravde, Ivica Bošnjak (HDZ) za zamjenika ministra sigurnosti BiH, Josip Brkić (HDZ) za zamjenika ministra vanjskih poslova BiH, Slaven Galić (HDZ) za zamjenika ministra odbrane BiH, Aleksandar Goganović (SNSD) za drugog zamjenika ministra odbrane, Ognjen Janjić (DEMOS) za zamjenika ministra prometa i komunikacija, Marijana Mojić (Ujedinjena srpska) za zamjenicu ministra civilnih poslova, te Duška Jurišić (Naša stranka) za zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...