PROCURILE PRVE INFORMACIJE SA SJEDNICE IZA ZATVORENIH VRATA: Šta je Vučić rekao ministrima o Kosovu?

Nakon jučerašnje drame na sastanku u sjedištu SNS, kada su se navodno neki članovi ove stranke usprotivili prihvatanju evropskog plana za Kosovo, nakon čega je Vučić zaprijetio ostavkom, sjednica Vlade prošla je mirno.

  • Regija

  • 23. Jan. 2023  23. Jan. 2023

  • 1

Na današnjoj sjednici Vlade Srbije kojoj je prisustvovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ministri nisu saznali ništa novo o prijedlogu Evropske unije i Amerike o Kosovu. Iako se očekivalo da će se ovom prilikom dogovarati strategija Srbije u vezi daljih pregovora s Prištinom, kako saznaje Nova.rs, kabinet Ane Brnabić odslušao je samo Vučićev monolog o tome da je teško i da će biti još teže. Šta će biti naš odgovor na njemačko-francuski prijedlog o Kosovu, građani će možda saznati u predsjednikovom večerašnjem vanrednom obraćanju. A možda i neće...

Nakon jučerašnje drame na sastanku u sjedištu SNS, kada su se navodno neki članovi ove stranke usprotivili prihvatanju evropskog plana za Kosovo, nakon čega je Vučić zaprijetio ostavkom, sednica Vlade prošla je mirno.

Na sastanku s premijerkom i ministrima Vučić je prema najavama trebalo da izvijesti Vladu konkretnije o tome kakvi su zahtjevi postavljeni pred Srbiju na njegovom sastanku sa diplomatskom petorkom EU i SAD.

To se, međutim, nije desilo.

„Rečeno je sve ono što je prethodnih dana rečeno za medije. Ni slova više nije bilo. Sjednica je završena bez ikakvog zaključka, dakle, niko od ministara nema ni blagu predstavu o tome da li ćemo prihvatiti njemačko-francuski plan, imamo li mogućnost da utičemo na to da se u tom prijedlogu nešto mijenja, hoćemo li se saglasiti sa ulaskom Kosova u međunarodne organizacije“, kaže sagovornik Nova.rs iz Vlade.

Umjesto o strategiji, Vučić je sa ministrima pričao o poplavama širom Srbije, o problemima u određenim resorima, a zatim su ministri slušali o pritiscima na predsjednika.

„Rekao je da ga sa svih strana napadaju i da će ti napadi biti sve gori, kao i da dobija prijetnje da više neće biti u politici.  Ponovio je i da je to zato što je Srbija uspjela da bude lider svuda i da će situacija biti sve gora“, navodi naš sagovornik.

Dakle, ministri nisu saznali ništa novo, a da li će u večerašnjem vanrednom obraćanju javnosti predsjednik otkriti nešto više građanima, ostaje da vidimo.

Ono što je u međuvremenu stiglo do javnosti jeste navodni prijedlog sporazuma, u kojem je najktritičnija tačka broj četiri.

U njoj piše da se Srbija neće protiviti ulasku Kosova u sve međunarodne organizacije, što znači i u Ujedinjene nacije, što je bila jedna od crvenih linija o kojima je Vučić u više navrata govorio.

Izvjesno je i to je Srbija spremna da prihvati evropski koncept i da radi na implementaciji evropskog plana za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, kako je rekao Vučić nakon sastanka sa predstavnicima EU, Njemačke, Francuske, Italije i SAD-a. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...