NASTAVLJENO NAJDUŽE SUĐENJE U HAAGU STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: U toku rasprava o žalbama, odbrana iznosi završnu riječ

Na samom početku iznošenja odbrane Stanišićev advokat Wayne Jordash tvrdio je da optuženi nije znao za ove zločine, te ih nije mogao ni podržavati.

  • Vijesti

  • 24. Jan. 2023  

  • 2

Rasprava o žalbama na prvostepenu presudu bivšim čelnicima Službe državne bezbjednosti (SDB) počelo je iznošenjem završnih riječi odbrane. Predsjednica sudskog Mehanizma u Hagu Grasijela Gati Santana najavila je dva dana rasprave na suđenju koje traje 20 godina i ujedno je najduži proces u Hagu.

Bivšeg šefa SDB-a Jovicu Stanišića (72) i njegovog pomoćnika Franka Simatovića (72) haški sud je osudio 30. juna 2021. na po 12 godina zatvora za zločine koje su u BiH počinile Crvene beretke. Ovo je ujedno i prva presuda koja potvrđuje ulogu Srbije u ratovima u BiH i Hrvatskoj. Sud je proglasio krivim zbog pomaganja i podržavanja progona, ubistva, deportacije i prisilnog premiještanja muslimana i Hrvata iz Bosanskog Šamca, u proljeće 1992. godine.

Na samom početku iznošenja odbrane Stanišićev advokat Wayne Jordash tvrdio je da optuženi nije znao za ove zločine, te ih nije mogao ni podržavati.

“Zaključiti da je Stanišić znao nije moguće jer nisu navedene osobe koje su izvršile ove zločine niti njihova veza sa počiniteljima. Pretresno vijeće je moralo to uzeti u obzir”, rekao je advokat Wayne Jordash.

“Stanišić i Simatović su jedini osuđeni bez da je dokazana veza sa konkretnim zločinima. Znanje koje su imali je samo pretpostavljeno je odraz samo konkretnog pretpostavljanja, a ne konkretnog znanja.”

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću zadnji je proces pred sudom u Hagu u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Pred Haškim tribunalom i sudskim Mehanizmom, do sada nijedan funkcioner Srbije nije proglašen krivim za te zločine.

Nakon prvog suđenja, Haški tribunal je Stanišića i Simatovića, u maju 2013, oslobodio krivice.

Tužioci su uložili žalbu, a apelaciono vijeće Tribunala je u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje. Ponovljeni proces je počeo 13. juna 2017. godine, a 30. juna 2021. su proglašeni krivim.

Haški sud je utvrdio da su srpske snage u Hrvatskoj i BiH provodile kampanju progona nesrpskog stanovištva počinjenjem brojnih zločina.Ovo je druga prvostepena presuda Stanišiću i Simatoviću, koja se izriče nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, bila ukinuta po žalbi tužioca.

Rasprava o žalbama će trajati danas i sutra, a izricanje pravosnažne presude očekuje se do juna ove godine. Od izricanja presude, juna 2021, Stanišić i Simatović su u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...