DODIK ZADOVOLJNO TRLJA RUKE: Firma Muehlbauer opet dobila monopol na štampanje ličnih dokumenata

“Nakon velikog broja žalbi okončan je i ovaj posao. Ponuda Muehlbauera je bila jedina kvalificirana i oni su izabrani. Sljedeće četiri godine građani mogu biti sigurni po ovom pitanju”, rekao je Nanić. 

  • Ekonomija

  • 26. Jan. 2023  26. Jan. 2023

  • 2

Njemačka kompanija Muehlbauer, odnosno njena firma registrovana u Banjoj Luci, dobila je posao nabavke ličnih karata i vozačkih dozvola u našoj zemlji u naredne četiri godine, saznaje Akta.ba.

Direktor IDEEAA-e Arif Nanić rekao je da će građani u sljedeće četiri godine biti mirni po pitanju ovih dokumenata. 

“Nakon velikog broja žalbi okončan je i ovaj posao. Ponuda Muehlbauera je bila jedina kvalificirana i oni su izabrani. sljedeće četiri godine građani mogu biti sigurni po ovom pitanju”, rekao je Nanić. 

Treba istaknuti da je u martu prošle godine ista kompanija na razdoblje od četiri godine dobila i posao za nabavku pasoša. 

Firmu pod nazivom Muehlbauer d.o.o. Banja Luka osnovali su Zoran Korać, nekadašnji savjetnik Milorada Dodika te Miodrag Škrbić, prijatelj i kum, nekadašnjeg lidera SDP-a, Zlatka Lafumdžije. Škrbić je inače suvlasnik nekoliko informatičkih firmi u Češkoj i BiH.  

Već na prvom tenderu 2012. godine pobijedila je novoosnovana firma Muehlbauer d.o.o. Banja Luka a vrijednost ugovorenog posla premašila je 100 miliona KM! Ista firma pobijedila je i na prošlogodišnjem tenderu za vanrednu nabavku pasoša u iznosu od 37,6 miliona KM!  

Osnivanje ove forme dogovorili su Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodikik na tajnom sastanku u Beču, domaćin kojeg je bio Miodrag Škrbić. 

Naime, 2010. godine, SDP je na čelu s Lagumdžijom, izašao kao relativni pobjednik parlamentarih izbora. Nedugo nakon izbora, SDP je na bazi programske platformne okupio parlamentarnu većinu na svim razinama vlasti, s ambicijom da tadašnji čelnici SDP-a preuzmu dvije najvažnije premijerske funkcije: Zlatko Lagumdžija u Vijeću ministara BiH, a Nermin Nikšić u Vladi Federacije BiH.   

No, ispred Lagumdžijine ambicije pojavila se nepremostiva prepreka: premijerska funkcija tada je, po sistemu rotacije, pripadala Hrvatima, jer je prethodni premijer bio iz reda Srba (Nikola Špirić) a prije njega iz reda Bošnjaka (Adnan Terzić).     

Lagumdžija je čekao punih 18 mjeseci ne bi li slomio otpor HDZ-a i SNSD-a, i kada u tome nije uspio morao se zadovoljiti ministarskom funkcijom. Dodik mu je tada javno nudio resor izbjeglih i raseljenih lica, uz dodatno poniženje kako i tu funkciju može dobiti pod uvjetom da javno zamoli koalicione partnere, HDZ i SNSD. I tada je Dodik, isto kao i danas, mogao preuzeti resor vanjskih poslova, jer je SNSD bio drugi u redu biranja, odmah iza HDZ-a koji je imenovao premijera (Vjekoslav Bevanda).  

Na sveopće iznenađenje, Dodik je u tajnom dogovoru s Lagumdžijom, "preskočio" diplomatiju, koja je uz veliku cijenu pripala tadašnjem šefu SDP-a, Zlatku Lagumdžiji. Cijena je bila jako visoka a cijeli "trgovinski aranžman" Lagumdžije i Dodika dogovoren je na tajnom sastanku u Beču uz posredovanje Lagumdžijinog prijatelja i vjenčanog kuma, Miodraga Škrbića. U Beču je dogovoreno da se odmah nakon formiranja nove vlasti, počnu izdavati novi identifikacioni dokumenti (pasoši, lične karte, vozačke dozvole) te da se ovaj unosni monopolski posao dodijeli privatnoj informatičkoj firmi koju će Dodikovi poslovni partneri osnovati u Banjoj Luci.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...