NOVALIĆ POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: "Svijet poručio: 'Nikada više!'. Iako se takav mrak čovječanstva nije smio ponoviti, on se ponovio ovdje, u srcu Evrope"

"Mi u Bosni i Hercegovini to smo doživjeli. Pomračeni umovi, 50 godina nakon nacističkog genocida počinjenog u Drugom svjetskom ratu, opet su odlučili da ubijaju druge ljude, samo zato što su 'drugi i drugačiji'", naveo je Novalić.

  • Društvo

  • 27. Jan. 2023  27. Jan. 2023

  • 0

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je da je ovo dan kada cijeli civilizirani svijet odaje počast ubijenim Jevrejima, ali i da se žrtava holokausta, genocida, kao i svih oblika ratnih zločina trebamo sjećati svakodnevno.

"Holokaust je jedno od najstrašnijih poglavlja u historiji čovječanstva, nakon kojeg je svijet poručio: 'Nikada više!'. Iako se takav mrak čovječanstva nije smio ponoviti, on se ipak ponovio. I to ovdje, u srcu Evrope, na kraju 20. stoljeća. Mi u Bosni i Hercegovini to smo doživjeli. Pomračeni umovi, 50 godina nakon nacističkog genocida počinjenog u Drugom svjetskom ratu, opet su odlučili da ubijaju druge ljude, samo zato što su 'drugi i drugačiji'", naveo je Novalić.

Prema njegovim riječima, "upravo zato mi u BiH imamo posebnu obavezu da njegujemo kulturu sjećanja. Nikada se ne smije zaboraviti niti jedna žrtva holokausta i genocida, jer to nisu brojevi, to su bespomoćni i nevini ljudi".

"Naša trajna zadaća je da o njima govorimo svaki dan i čuvamo sjećanje, zbog istine i pravde. I najvažnije, zbog naših budućih generacija, da ih odgojimo u duhu antifašizma, da znaju da je svaki čovjek jednako vrijedan, ma kako se zvao i da naši mladi budu oni koji neće dozvoliti da se ikada više ponove holokaust i genocid", istakao je Novalić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...