"NAŠA POLITIČKA PRAKSA RUŠI SVAKU ETIKU I MORAL": Pročitajte priču koju je književnik Abdulah Sidran posvetio Denisu B.

Akademik Abdulah Sidran, jedan od najznačajnih savremenih bosanskohercegovičkih književnika, jučer je na svom Facebook profilu sa svojim pratiocima podijelio jednu kratku priču pod naslovom "Naša politička praksa ruši svaku etiku i moral".

  • Mini market

  • 27. Jan. 2023  27. Jan. 2023

  • 4

Priča je posvećena Denisu B. a njen sadržaj možete pročitati u nastavku: 

NAŠA POLITIČKA PRAKSA RUŠI SVAKU ETIKU I MORAL

(Za Denisa B.)

Došao mi, bolesnom, prije nekoliko godina, u kućnu posjetu, prijatelj, mlađi kolega, pisac, te unekadoba, malčice izokola, reče kako ima jedan delikatan problem, i volio bi da mu reknem šta ja o tome mislim.

Nude mu da preuzme vođstvo jedne omanje, novije političke partije, onako, urbanog profila.

Rekoh: Ne vjerujem da je ponuda iskrena.

- Jeste. Dokazano. Nema trunke sumnje. Ako odlučim da prihvatim, biću predsjednik Stranke. Šta mi vi, čika-Sidrane, preporučujete?

- Uzmi Statut Stranke, dobro prouči sta su ovlaštenja predsjednika, koje mu procedure mogu vezivati ruke, ometati ideje i stavove. Pa kad to prokontaš - sam odluči.

Ne znam je li prošlo desetak dana, bila Skupština, moj drug izabran. Milo mi dvoje: da nije bila neka taktička varka predlagača, i da je izabran baš ono - glat.

Objavim na svome fb profilu jednu njegovu zbilja antologijsku priču, da široj raji reknem da taj mladi čovjek nije samo političar nego i dobar pisac.

Prošlo neko vrijeme, godina-dvije, meni se učinilo da su u toj Stranci načinili neke loše stvari, a jednu od njih, prema mome mišljenju - užasno lošu.

Dozovem druga, ima li vremena, ima, za mene, veli, uvijek ima vremena - da se nipošto ne ustručavam, još reče ovako: "Meni je draže razgovarati sa Vama i kad bi me dva sata ružili, nego s onima koji me neprekidno hvale."

Milo mi to čuti, što jest - jest. Istresem ja, bez ikakva okolišenja, sve što sam mislio da im ne valja - ne zna se da li je neugodnije bilo meni ili njemu. Trajala koji minut šutnja, teška ko olovo. Vrtimo kašičicama po praznim šalicama ispijene kafe. Ne gledam mu u lice, čekam da mu čujem glas. Progovori moj drug, mlađi kolega.

- Znate, čika-Sidrane. Da sam ja onomad znao kolika je moć političke pragme - nikad ovo ne bih prihvatio!

 

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...