MAĐARSKE VLASTI UHVAĆENE U LAŽIMA: Ukrajinci ne regrutuju Mađare za rat s Rusijom

Ministar Szijjarto je kazao kako Mađarska insistira na pregovorima kako bi se zaustavilo krvoproliće. Njegovu izjavu prenijeli su svi proruski mediji.

  • Evropa

  • 29. Jan. 2023  

  • 1

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je optužio Ukrajinu za "oštru mobilizaciju" zakarpatskih Mađara, no takve tvrdnje je demantovao zamjenik predsjednika Zakarpatskog regionalnog vijeća, Mađar Fjodor Šandor.

Pored neutemeljene izjave da Ukrajinici regrutuju Mađare, ministar Szijjarto je kazao kako Mađarska insistira na pregovorima kako bi se zaustavilo krvoproliće. Njegovu izjavu prenijeli su svi proruski mediji.

Ukrajinski etnički Mađari odgovorili su na prorusku izjavu mađarskog ministra i demantovali takve tvrdnje. Zamjenik predsjednika Zakarpatskog regionalnog vijeća, doktor filozofije, profesor Užgorodskog nacionalnog sveučilišta Fjodor Šandor, poznat kao "profesor iz rova", koji je otišao braniti Ukrajinu prvog dana agresije, napisao je na svojoj Facebook stranici da takve izjave nisu ništa drugo nego "pokušaj svađanja Ukrajinaca i Mađara koji žive u Zakarpatju".

"Zakarpatski Mađari su ugledni građani Ukrajine. Hiljade stanovnika Zakarpata svih nacionalnosti, uključujući Mađare uzele su oružje i krenule u borbu jer ne želimo da ruski osvajači dođu u Zakarpatje i ubijaju naše rođake. Svi se sjećamo kako je to bilo u prošlom stoljeću, sjećamo se koncentracijskih logora za Mađare koje su organizirali Rusi", kazao je Šandor.

Prema riječima Fjodora Šandora, etnički Mađari su zahvalni onim prijateljima iz Mađarske koji im pomažu. I mole one koji su izdali svoj narod i pristali služiti Rusiju da im se ne miješaju.

"Dobro i istina će ionako pobijediti, a rusko zlo će izgubiti", rekao je Šandor.

Podsjećamo, od početka ruske agresije na Ukrajinu Mađarska je protiv uvođenja sankcija Rusiji, te je u više navrata blokirala pomoć EU namjenjenu Ukrajnicima. Mnogi su označili Mađarsku kao "trojanskog konja" u EU, te da indirektno pomaže Rusiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...