IMA LI SEMIR EFENDIĆ PRAVU POLITIČKU SNAGU: Stranka za BiH zbog političkog kalkulisanja mogla bi na kraju ostati kratkih rukava

Iako je u utrci za Predsjedništvo BiH, Stranka za BiH prije izbora zvanično dala podršku kandidatu Demoratske fronte Željku Komšiću, nakon izbora u priču o formiranju vlasti na svim nivoima ušla je kao dio Osmork

  • Politika

  • 29. Jan. 2023  

  • 3

Politička situacija u Bosni i Hercegovini dobila je novi zaplet, nakon izbora delegata u Dom naroda Parlamenta BiH. Prilikom izbora iz reda Bošnjaka i Hrvata, SDP je ostao bez delegata, a stranke sa manjim brojem glasova NiP, Stranka za BiH i ZNG su "progurali" svoje delegate, piše Klix.ba.

Izbor delegata u Dom naroda BiH izazvao je nezadovoljstvo među dijelom rukovodstva SDP-a jer je ova partija kao najjača unutar Osmorke ostala bez delegata u državnom Domu naroda.

Također, izbor je pokazao da unutar Osmorke koja se obavezala na saradnju na entitetskom nivou očito ne postoji dovoljno povjerenja i da neke stranke možda igraju dvostruku igru i nadaju se da će vještim političkim kalkulisanjem izvuči veći dio vlasti nego što bi im to pripalo po samim izborni rezultatima.

Nakon održanih izbora, Stranka za BiH nije imala nijednog poslanika na državnom nivou, a u Parlamentu Federacije BiH dobila je četiri zastupnika. Također, sa svojim zastupnicima zastupljena je u četiri skupštine kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Iako je u utrci za Predsjedništvo BiH, Stranka za BiH prije izbora zvanično dala podršku kandidatu Demoratske fronte Željku Komšiću, nakon izbora u priču o formiranju vlasti na svim nivoima ušla je kao dio Osmorke.

Ipak, nedugo zatim postalo je jasno da Stranka za BiH i nema tako jasnu viziju saradnje sa strankama Trojke (SDP, Narod i pravda i Naša stranka). Naime, njihova dva zastupnika u skupštini Tuzlanskog kantona ostvarili su saradnju sa DF-om i SDA u procesu formiranje vlasti.

Iz vrha stranke tada su poručili da njeni organi nisu donijeli odluku o potpisivanju sporazuma o saradnji sa DF-om. Situacija u Tuzlanskom kantonu još uvijek nije razriješena i zastupnici SBiH glasali su skupa sa skupštinskom većinom, a konačna odluka će vjerovatno zavisiti o formiranju vlasti na nivou Federacije.

Iako na državnom nivou nije imala zastupnike u saradnji sa NES-om, podržala je Osmorku. Nakon početnog sporazuma, ubrzo je došlo do raskola sa Osmorkom te je Stranka za BiH sa NES-om i "Za nove generacije" povukli svoju podršku.Ipak, nisu napustili Osmorku na nivou Federacije BiH.

Ovaj potez je već protumačen kao i populistički jer su se povukli iz priče gdje je trebalo trpiti političke udarce zbog saradnje sa SNSD-om i HDZ-om, a ostali su u priči vezanoj za entitetsku vlast, gdje je puno više praktične koristi za stranke koje je formiraju.

Raskol sa SDP-om

Sve je kulminiralo izborom delegata za Dom naroda BiH, kada su umjesto SDP-ovih kandidata izabrani ZNG-ov Zlatko Miletić i Džemal Smajić iz Stranke za BiH. Iako se radi o tajnom glasanju, prema nekim indicijama odlučujući glas Smajić je dobio od SDA. Iz Stranke za BiH u ovom nisu vidjeli ništa sporno, jer ne čine vlast na državnom nivou pa ne osjećaju potrebu saradnje sa ostatkom Osmorke po pitanjima državne vlasti.

Sa druge strane potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović je najavio da će se SDP oštro postaviti prema ovim strankama već početkom naredne sedmice.

Upravo u tome se krije najveća opasnost za Stranku za BiH koja bi u jedno, od mogućih ishoda mogla ostati bez vlasti na bilo kojem nivou. Naime, ukoliko SDP zaista odluči da je odnos Stranke za BiH prema njima neprihvatljiv i uđe u razgovore sa drugim partnerima, politički kapital SBiH bio bi znatno manji.

Prvo, na nivou Federacije BiH po svemu sudeći predsjednici i potpredsjednici će biti iz HDZ-a, SDP-a i SDA. Za formiranje Vlade FBiH neophodni su potpisi predsjednika i potpredsjednika. Ukoliko SDP odluči da ne sarađuje sa SBiH, a uđe u priču sa SDA, Stranka za BiH ne bi bila neophodna za formiranje vlast.

Položaj Stranke za BiH će zavisiti i od toga kako će se NES postaviti u nastavku pregovora o formiranju vlasti. NES bi se mogao naći pred ultimatumom SDP-a o nastavku saradnje na entitetskom nivou, a sve to da se veže za formiranje vlasti u Unsko-sanskom kantonu.

Naime HDZ, SDP, NiP, BHI-KF, Naša stranka i PDA imaju 45 zastupnika u Parlamentu BiH, NES ima pet što daje većinu od 50 zastupnika. Vlast u bazi NES-a u USK nije formirana i ukoliko bi Trojka otvorila pregovore sa SDA, NES bi se našao u opasnosti da izgubi vlast u ovom kantonu. Stranka za BiH ima samo jednog zastupnika u skupštini USK.

Još teža situacija po Stranku za BiH bi bila u Kantonu Sarajevu, u kojem su i ostvarili svoj najbolji rezultat. Stranka za BiH nije neophodna dosadašnjoj vlasti (Trojka + Marjanović/ZNG ) za formiranje vlade u ovom kantonu.

Crni scenario za Efendića

Konačno, sljedeće godine se održavaju lokalni izbori u Bosni i Hercegovini i predsjednik SBiH Semir Efendić bi se mogao naći u situaciji da izgubi svoju bazu u općini Novi Grad. Kao kandidat SDA, na lokalnim izborima 2020. godine, Efendić je pobijedio tek sa nešto više od 1.000 glasova razlike. U slučaju da SDA i Trojka imaju kandidate na izborima, Efendić bi se mogao naći u teškoj borbi.

Iako je politička scena Bosne i Hercegovine puna preokreta, moglo bi se ispostaviti da je Stranka za BiH precijenila svoj politički kapacitet te da u konačnom formiranju vlasti ostane van svih opcija te ostane opozicija i na nivou Kantona Sarajevo i na nivou entiteta.

Budućnost će zavisiti prije svega od toga da li će Efendić naći zajednički jezik sa SDP-om, jer u bilo kojoj drugoj varijanti van Osmorke, politički kapital se svodi na realnu mjeru, a to su četiri od 98 zastupnika u Parlamentu FBiH i ukupno deset zastupnika u svim kantonalnim skupštinama, zaključuje Klix.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...