KOMENTAR OLEKSANDRA LEVČENKA: Usvojena Rezolucija o formiranju suda za ratne zločine u Ukrajini. Ko su prvi kandidati za optužnicu?

Rezolucija Savjeta Evrope o pravnim aspektima ruske agresije na Ukrajinu prihvaćena je apsolutnom većinom glasova.

  • Evropa

  • 30. Jan. 2023  30. Jan. 2023

  • 1

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M

Histerična ruska propaganda ulazi u posljednju fazu trovanja svijesti ruskih građana koristeći laži, prijetnje i manipulaciju faktima i događajima. Već duže vrijeme moskovski propagandisti koriste izmišljotine na koje Kremlj zvanično reaguje. Sve s ciljem da javnosti podvale alternativnu realnost povodom rata protiv Ukrajine.

O tome se govorilo u izjavi EU koja objavljena tokom zasjedanja Stalnog savjeta OEBS u Beču. U izjavi je naglašeno kako „kremaljska propagandistička djelatnost i dezinformacije neće imati uspjeha u širenju iluzija.“ Ponovljeno je da je Rusija nezakonito i bez povoda napala Ukrajinu koja je, saglasno članu 51. Povelje UN primorana da brani svoju teritoriju od ruske agresije, a ne naopako kako govori Kremlj. Sama Ukrajina demonstrirala je realnu zainteresovanost u postizanju sporazuma za pravedan i trajni mir, koji bi potpuno odgovarao načelima međunarodnog prava i principima i obavezama OEBS, uključujući one iz Helsinškog Završnog Akta.

Tako je EU još jednom naglasila da je potpuno solidarna sa Ukrajinom i da će produžiti da pruža Kijevu svu neophodnu političku, vojnu, ekonomsku i humanitarnu podršku, toliko koliko bude trebalo. Kao potvrda toga zaključka ovih dana EU je prihvatila odluku o pružanju Ukrajini vojne pomoći od 500 miliona eura, uz dodatnih 45 milona eura za trening ukrajinskih vojnika - misiju EUMAM Ukrajina. S time je vojna podrška EU Ukrajini dosegla 11,5 milijardi eura, uključujući 3,6 milijardi u okviru Evropskog fonda za mir. Pri tome je Savjet Evrope (SE) preuzeo na sebe realizaciju prijedloga o formiranju posebnog međunarodnog tribunala za ratne Zločine protiv Ukrajine.

Rezolucija SE o pravnim aspektima ruske agresije na Ukrajinu prihvaćena je apsolutnom većinom glasova. U ovom dokumentu detaljno su propisani prvi koraci stvaranja posebnog tribunala i označen Hag kao mjesto njegovog funkcionisanja, s obzirom na to da još nije postojao međunarodni instrument koji bi mogao suditi RF za rat protiv Ukrajine i Zločine počinjene tokom agresije. Zato se SE morao od starta striktno držati člana 8. Rimskog Statuta. Posebni međunarodni tribunal radiće u potpunoj koordinaciji sa Generalnim tužilaštvom Ukrajine. Svakoga dana ruska vojska čini na ukrajinskoj zemlji ratne Zločine koji pod hitno moraju biti istraženi i procesuirani pred međunarodnim i ukrajinskim sudovima.

Ko su prvi kandidati za suđenje?

Naravno, vojno i političko rukovodstvo Ruske Federacije. Tu je predsjednik RF Vladimir Putin, ministar odbrane Šojgu, bivši predsjednik RF i sadašnji zamjenik Putina u Savjetu za nacionalnu bezbjednost i odbranu RF Medvedev, sekretar ovog Savjeta Patrušev, šef FSB Bortnikov, predsjednik ruskog parlamenta Volodin, načelnik Generalnštaba oružanih snaga RF Gerasimov i niz ruskih generala koji su davali naredbe za bombardovanje ukrajinskih mirnih gradova i sela.

Među njima je i komandant 64. motorizovane brigade koja je počinila najviše Zločina u privremeno okupiranom gradu Buča, pored Kijeva, komandanti i piloti svih ruskih pukova strateške avijacije bombardera koji su ubili mnogo civila u Dnjipru, Kremenčuku, Harkivu, Mikolajivu i drugim ukrajinskim gradovima i uništavali u doba hladnoće civilne energetske objekte, kako bi se milioni ukrajinskih građana smrznuli bez grijanja i struje. Uz političko i vojno rukovodstvo RF obavezno će se suditi svima koji su propagirali rat kao oficijelnu državnu poziciju ili širili ratnohuškačku ideologiju na televiziji i drugim medijima.

Tu je glavni kremaljski propagandist Pjeskov, Marija Zaharova koja je uz Lavrova iz Ministarstva vanjskih poslova RF stvorila propagandnu mašineriju. Zatim portparol ministarstva odbrane RF general Konašenkov koji primitivno i glupo laže u toku pres-konferencija u MO. Na ruskoj televiziji ima dosta novinara koji bez kočnica traže uništenje ukrajinskih i evropskih gradova, ubistva političkih lidera i frontmena antiruske propagande. Tu je voditeljica moskovskih političkih emisija Skabjejeva i naravno Vladimir Solovjev, kojeg nikako nije moguće nazvati novinarom, a koji širi informacijski otrov u ruskom društvu. Poslije odluka niza NATO zemalja o vojnoj pomoći Ukrajini na sastanku u Ramštajnu ovaj medijski monstrum tražio je nuklearne udare po Kijevu, Berlinu, Londonu, Parizu i Madridu. Stoga i on mora biti svrstan među najodgovornije osobe u kremaljskoj propagandističkoj mašineriji i stavljen na listu čekanja za Hag.

Osim toga, ruska propaganda koristi svoju agenturu i vani. Bivši agent KGB Jurij Švecj, koji je navodno odlučio ostaviti svoj posao poslije službovanja u SAD još u doba SSSR i napisao knjigu koja razotkriva djelatnost njegovih kolega iz KGB, počeo je sada aktivno da komentariše događaje u Ukrajini. On se svojevremeno preselio u SAD i čak dobio američko državljanstvo, ali je sa početkom ruske invazije na Ukrajinu širio informacije koje su bi bile u interesu Kremlja, naročito onih koje se tiču falsifikovanja podataka o navodnom ratu između specijalnih službi Ukrajine i SAD. Švecj je razotkriven u posebnom istraživanju Barta Markua za OpsLens, kojim je otkrivena još jedna ruska konzerva koja je sa sumnjivim cilijem prebjegla na zapadnu stranu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...