KRAJIŠKI REKORDI: Od Daytona do danas u USK se promijenilo čak 19 vlada

Vlada Unsko-sanskog kantona najčešće je mijenjana u cijeloj državi. Krajišnici su rekorderi, od osnivanja kantona, dakle od Dejtona do danas imali su, za 28 godina- čak 19 Vlada.

  • Politika

  • 31. Jan. 2023  

  • 2

Kad mali počnu da ucjenjuju velike, veliki se mogu dogovoriti za 48 sati, poruka je iz NES-a i SDA Unsko sanskog kantona, a u vezi formiranja kantonalne Vlade, piše N1.

Svi se dogovaraju sa svima, kafu piju i predstavnici dvije najveće stranke u Krajini kažu nam u Pomaku, koji brani fotelju gradonačelnika na izborima u nedjelju.

NES I SDA imaju zajedno 8+8, dakle 16 što je potrebna većina za formiranje kantonalne vlasti.

Premijer u tehničkom mandatu Mustafa Ružnić iz NES-a, kaže za N1 da je sve moguće.

-SDP sutra u Bihaću ima sjednicu kantonalnog odbora stranke, nakon koje će biti jasnije kome su blizu, kaže Fatka Kulenović, predsjednica kluba zastupnika SDP u Skupštini USK.

Tvrde da-ne tvrde pazar, a da će odlučiti s kim ce koalirati, sa NES-om s kojim su bili u zadnjem mandatu, ili pak sa SDA, s kojima ima kontakata.

Pomak, NiP i Naša stranka formirali su koaliciju B3 s kojom imaju ukupno šest ruku, bliži su bloku oko SDA.

Lokalni DF bliži je NES-u, a niko neće da razgovara sa Laburistima koji imaju jednog zastupnika.

Inače, u Velikoj Kladuši prvi put je od osnivanja Laburistička stranka Fikreta Abdića otišla u opoziciju. Sporazumom koji su potpisali SDA, NES, Naša stranka, DNZ, SDP, Nezavisni klub vijećnika juče je za predsjedavajuću vijeća imenovana SDA-ova vijećnica Bisenija Mušedinović. Ističu, jedini zadatak je djelovati u interesu građana Velike Kladuše.

Laburiste je nadjačalo je 15 vijećnika dosadašnje opozicije koju čine SDA, NES, Naša stranka, DNZ, SDP i nezavisni vijećnici. Tako je na poziciju predsjedavajuće, koja je od smrti Admila Mulalića bila upražnjena, imenovana SDA-ova vijećnica Bisenija Mušedinović. U Laburističkoj stranci smatraju da će ovim Vijeće ući u krizu.

Elvira Abdić, zastupnica u Skupštini USK nezakonitim smatra način održavanja i sazivanja vanrednih sjednica Skupštine USK-a, a da prethodno nije završeno konstituiranje Skupštine u ovom sazivu.

-Priča o financijskoj blokadi Kantona je paravan za patološki strah od izostanka njihovih plaća, naglašeno „njihovih plaća“ kroz koju se provlače „budžetski korisnici“, prije svega oni na političkoj uzici, gluhi i nijemi na nezakonito i neustavno djelovanje njihovih naredbodavaca, kaže Abdićeva.

Dodaje da se sve zakomplikovalo u Klubu Bošnjaka:

-Klub Bošnjaka čini 25 zastupnika od čega podjela na nezvanična TRI koaliciona bloka izgleda ovako:

BLOK 1 – NES, SDP I S BiH = 10
BLOK 2 – SDA i DF = 9
BLOK 3 – Pomak, NiP i NS = 6

Klub odlučuje većinom glasova,u ovom slučaju od 13 zastupnika.

Nezvanično, priča „ Osmorke“ na USK-a, ako je uopće i postojala, raspala se osnivanjem BLOK-a 3 koji je izglasao 1 delegata u Dom naroda (Bošnjaka iz NiP-a), te im je preostalo da „trguju“ s nekoliko pozicija za zastupnike POMAK-a i Njihove stranke, objasnjava zastupnica Laburista s kojom u kantonalnoj skupštini niko ne pregovara. Većina, zbog toga što je iz stranke Fikreta Abdića, koji je osuđen za ratne zločine.

Vlada Unsko-sanskog kantona najčešće je mijenjana u cijeloj državi. Krajišnici su rekorderi, od osnivanja kantona, dakle od Dejtona do danas imali su, za 28 godina- čak 19 Vlada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...