DANILO ROSALES DIAZ, ŠEF UNMIK-a ZA MITROVICU: Ruski špijun koji je koordinirao Srbima tokom postavljanja barikada na sjeveru Kosova…

Smrt njegovog šefa, koji je zamijenio Diaza, lokalna američka policija je klasifikovala kao ubistvo.

  • Regija

  • 01. Feb. 2023  01. Feb. 2023

  • 1

Danilo Rosales Diaz, od 2016. godine šef Regionalne kancelarije UNMIK-a u Mitrovici, saradnik je ruskih obaveštajnih službi.

Informaciju je The Geopost, pod uslovima anonimnosti, dao međunarodni zvaničnik koji radi u okviru UNMIK-a u Prištini.

Rozales Dijaz je, saznaje The Geopost, bila veoma aktivan i uticajan u radikalnim akcijama koje su Srbi preduzimali tokom novembra i decembra prošle godine, kada su podizane barikade u severnim opštinama sa srpskom većinom.

Na fotografiji se vidi njegovo prisustvo u dvorištu policijske stanice u Severnoj Mitrovici, tačno u vrijeme kada su srpski policajci napustili Kosovsku policiju, 7. novembra 2022. godine.

Kao što se vidi, Diaz razgovara sa nekim ljudima, koji su prema istom izvoru bili službenici srpske policije. Dok je njegov automobil, Toyota, sa registarskim oznakama Ujedinjenih nacija UN22724 parkiran u blizini.

alt

Prema podacima The Geopost, on je tokom dana pratio situaciju, uvjeravajući Srbe da će se lično pobrinuti da u diplomatskim krugovima Ujedinjenih nacija opravda skidanje uniformi Kosovske policije.

Danilo je ranije bio službenik Ministarstva vanjskih poslova Nikaragve. Nikaragva je priznata kao jedna od savezničkih država Ruske Federacije.

alt

Dijaz je bio zamenik stalnog predstavnika Nikaragve pri Ujedinjenim nacijama kada je njegov šef Cezar Mercado pronađen mrtav u svom stanu u Bronxu, SAD, 23. septembra 2010. godine.

Smrt njegovog šefa, koji je zamijenio Dijaza, lokalna američka policija je klasifikovala kao ubistvo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...