PROCURILO IZ AMERIKE: SAD šalje Ukrajini moćne projektile koji mogu pogoditi mete daleko iza ruskih položaja, Zelenski je tražio...

Detalji paketa trebali bi biti objavljeni tokom sedmice.

  • Svijet

  • 01. Feb. 2023  

  • 0

Sjedinjene Američke Države pripremaju paket vojne pomoći u vrijednosti dvije milijarde dolara za Ukrajinu, uključujući rakete dalekog dometa, izvijestio je Reuters, pozivajući se na dva izvora bliska Bidenovoj administraciji.

Prema jednom izvoru, 1,725 milijardi dolara doći će iz Inicijative za sigurnosnu pomoć Ukrajine (USAI), koja dopušta Bijeloj kući da nabavlja oružje od industrije za razliku od postojećih zaliha u SAD-u.

Sredstva će biti iskorištena za kupovinu projektila GLSDB, čiji je domet 150 kilometara. Navodno je SAD odbio zahtjev Ukrajine za isporuku projektila američke proizvodnje ATACMS, koji imaju domet od 297 kilometar, koje je tražio Volodimir Zelenski.

GLSDB-ov domet od 150 km omogućio bi Ukrajini da pogodi vojne ciljeve koji su im sada izvan dosega te da nastavi s protunapadima

Očekuje se da će paket uključivati opremu za podršku sistemima protuzračne odbrane Patriot, precizno navođenu municiju i protutenkovsko oružje Javelin.

Detalji paketa trebali bi biti objavljeni tokom sedmice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...