ŠABIĆ EKSKLUZIVNO ZA „SB“:„Federalna vlast od FTV-a na barbarski način pravi sredstvo Vlastitog informisanja“

Svaka naša vlast na ovoj temi javnog servisa uvijek iznova dokazuje kako je odlučna u izgradnji plemenskog društva ovdje

  • Društvo

  • 13. Mar. 2016  13. Mar. 2016

  • 5

Na 17. sjednici Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je održana u ponedjeljak, 7. marta, odlučeno je da se ide u Izmjene Zakona o Javnom RTV servisu FBiH. Prijedlog izmjena Zakona bit će upućen Parlamentu FBiH po hitnom postupku, bez prethodne javne rasprave.

S obzirom da Parlament FBiH još uvijek nije imenovao Upravni odbor RTV FBiH, krenulo se u izmjene zakona. Upravni odbor Javnog servisa RTV FBiH do sada je imenovan tako što je svake godine biran po jedan član Upravnog odbora, kako bi se spriječila kontrola Javnog servisa. U Izmjenama Zakona sporan je član 65, što znači da će vladajuća koalicija po vlastitoj želji imenovati Upravni odbor i generalnog direktora televizije imenovati na 4 godine.

O prijedlogu izmjene Zakona o Javnom RTV servisu FBiH po hitnom postupku razgovarali smo sa direktorom FTV-a Džemalom Šabićem.

„Isto je to sve, u pogledu odnosa ka izgradnji modernog i demokratskog javnog servisa. Svaka nova vlast u BiH sliči prethodnoj kao pendrek pendreku. Na ovu temu oni uvijek svi pođu i dođu iz jedne pećine, i to svejednako koliko ih je u koaliciji. Svaka naša vlast na ovoj temi javnog servisa uvijek iznova dokazuje kako je odlučna u izgradnji plemenskog društva ovdje.

Mi na Federalnoj televiziji, ali i najvažnije međunarodne institucije u našoj zemlji za zaštitu ljudskih prava i medijskih sloboda, kao i naša stručna i šira javnost u kojoj se sve češće može pronaći i nemali broj političara liberalnijeg i šireg evropskog vidika, isto smo kao i prije 4 godine potpuno suprotstavljeni ovakvom protivzakonitom stavljanju FTV-a pod kontrolu, a kakvo se, isto kao danas, i tad pokušalo od strane vlasti.

U šali ste rekli da zakopavate i uništavate dokumentaciju i bježite iz zemlje. To, naravno, nije istina, ali je istina da ste izloženi pritiscima, kako političkim tako i finansijskim?

Poslovodni odbor RTV Federacije BiH garantuje kako je ukupno poslovanje Kuće na vrlo stabilnom nivou, programska i uređivačka politika na vrlo profesionalnom nivou, te ne postoji ama baš nikakav osnov za hitne izmjene zakona kojima bi ova vlast od FTV na nezakonit i barbarski način napravila „sredstvo Vlastitog informisanja“.

Postoji i sve vrijeme imamo aktuelni zakon koji konačno valja početi provoditi i svake nove godine birati po jednog novog člana u Upravni odbor, a kako bi se Upravni odbor na jedini zakonit način popunio, ali nikako izabrati sva četiri člana u jednome danu i tako obesmisliti vladavinu prava. Istovremeno, pogotovo, i prije svega, vlast treba što hitnije uspostaviti novi stabilniji model RTV takse i tako konačno temu javnih servisa zaokrenuti ka razvoju, ka slobodnom i demokratskom svijetu, odustati jednom konačno od plemenskog pristupa izgradnji javnih servisa i što će svima donijeti visoke rezultate od šire društvene važnosti.

U posljednjih nekoliko mjeseci FTV je navodno napustilo 17 urednika i novinara. Kako komentarišete takav odliv kadrova, odnosno koji su razlozi za odlazak tako velikog broja urednika i novinara sa FTV-a?

Ko je novinar, i pogotovo ko je urednik, a ko se samoproglasio, uvijek to valja oprezno razmotriti. Ja se eto ne sjećam da je FTV napustio neki ozbiljan urednik, i to čak nekoliko godina unazad. Istovremeno se sjećam, a riječ je o par honorarnih saradnika i još dvije osobe s Ugovorom o radu na određeno vrijeme, da smo u Poslovodnom odboru odlučili radni angažman istima, nakon zadnje nove godine, ne produžavati.

Takva je odluka poslovni uspjeh i za Federalnu TV, a i za njene bivše saradnike koji su novi posao možebit drugdje i bolji pronašli.

Kako komentarišete navode da je FTV u posljednjih nekoliko mjeseci pokazala „sklonost“ Savezu za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića?

Ovo je velika medijska institucija, mnogo je ljudskih sudbina u njoj. Novinari i urednici redakcija, te i glavni urednici programa, radi obavljanja svog posla svako malo moraju ići vani na teren, i vraćati se u „Sivi dom“. S druge strane, vrijeme je dosta nestabilno, čas kiša, čas sunce, što nesumnjivo pogoduje raznim virozama.

Ono se može desiti da tokom rada kod našeg uredništva opadne profesionalni imunitet, te da se vani, na terenu inficira, savlada ga slabost, sklonost kako je Vi nazvaste. Neki dok su živi ostanu s tom svojom bolešljivom sklonosti, neki otvore bolovanje, boluju, neki ga ni ne otvore već rade pod upalom, i tako...Zdravlje je opet najpreče kako bi se posao radio profesionalno, kakvo god vrijeme vani da je. U ovom poslu jedino profesionalizam trijumfuje, za sve strane jednako, i donosi slobodu. (M. Fazlić)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...