Vijesti
UDAR NA USTAVNI POREDAK BiH: Oštre osude odluke NSRS o izbornom zakonu, oglasio se OSCE..
Prije 25 min0
Ako volite piletinu, ovaj recept morate isprobati barem jednom u životu. Jer, nema hrskavije i sočnije piletine od - korejske pržene piletine.
Gastro
01. Feb. 2023 01. Feb. 2023
0
Tajna pripreme je u namakanju u mlijeku, zbog kojeg piletina postaje još sočnija, korištenju škroba i tehnici duplog prženja.
Rezultat je mekana i sočna piletina u neodoljivom hrskavom omotaču.
Može se jesti bez ikakvog dodatka, ali još je ukusnija u kombinaciji s neodoljivim ljutkasto-slatkim umakom.
Sastojci za hrskavu piletinu:
500 g pilećih prsa
125 ml mlijeka
60 g krumpirova ili kukuruznog škroba
1 čajna žlica soli
malo papra
1 l ulja za prženje
Sastojci za umak:
2 velike žlica sojina umaka
2 žlice kečapa ili pasirane rajčice
3 velike žlice meda ili javorova sirupa
1 velika žlica paste od čilija gochujang
3 velike žlice rižina vina
2 male žlice sezamova ulja
1 mala žlica protisnutog češnjaka
Priprema hrskave piletine:
1. Meso narežite na manje komade, stavite u posudu, prelijte mlijekom, malo promiješajte i stavite u hladnjak na 30 minuta.
2. Zatim meso dobro procijedite, posolite, popaprite i potom ubacite u posudu sa škrobnim brašnom.
3. Dobro promiješajte meso kako bi u potpunosti bilo prekriveno škrobom.
4. U dublju posudu ulijte ulje i dobro ga zagrijte na srednje jakoj vatri.
5. Ostavite jedan mali komadić piletine kojim ćete provjeriti je li ulje spremno za prženje.
6. Sa strane pripremite tanjur ili protvan obložen kuhinjskim ubrusom.
7. Kada ubacite piletinu u ulje, ono mora lagano proključati i cvrčati, a moraju se formirati i veći mjehurići na površini.
8. Ako imate kuhinjski termometar, zagrijavajte ulje do 165 Celzijevih stupnjeva jer je upravo to idealna temperatura za recept.
9. Nemojte staviti previše piletine odjednom kako bi se svi komadi mogli ravnomjerno pržiti i kako ne biste previše smanjili temperaturu ulja. Bolje je pržiti je u dvije ture.
10. Piletinu pržite sve dok ne poprimi lijepu zlatnožutu boju sa svih strana, otprilike pet do sedam minuta.
11. Zatim je stavite na papirnate ubruse i pustite da se cijedi nekoliko minuta.
12. Primijetit ćete odmah da je već hrskava, ali drugo prženje dodatno će pojačati hrskavost.
13. Sada opet zagrijte ulje, ubacite unutra piletinu i pržite još 2-3 minute uz miješanje.
14. Izvadite iz ulja i ocijedite na papirnatim ubrusima.
15. Sada pripremite umak. Zagrijte sezamovo ulje i na njemu kratko popržite češnjak.
16. Dovoljno je 30-ak sekundi kako češnjak ne bi pregorio.
17. Dodajte sve ostale sastojke za umak i kuhajte na srednje jakoj vatri otprilike 3-4 minute, dok se umak ne zgusne.
18. Ubacite unutra piletinu, promiješajte i poslužite. Po želji možete posipati malo sezama i(li) nasjeckanog mladog luka.
Prijatno!:)
(Zadovoljna.hr)
Vijesti
UDAR NA USTAVNI POREDAK BiH: Oštre osude odluke NSRS o izbornom zakonu, oglasio se OSCE..
Prije 25 min0
Ekonomija
CIJENE LETE U NEBO: Drastično poskupjele mature i maturske ekskurzije, samo odijelo košta...
Prije 38 min0
Evropa
ZASTRAŠUJUĆE SNIMKE IZ RUSIJE: Pogledajte pad ruskog strateškog bombardera, oglasili se i ruski agresori...
Prije 52 min0
Politika
ŠOKANTNE NAJAVE PROFESORA HADŽIDEDIĆA: „EUFOR bi mogao izaći na entitetske linije i podijeliti Bosnu i Hercegovinu…“
Prije 1h2
Gastro
BIVŠI MESAR OTKRIO SVE TRIKOVE: Zbog načina na koji nas varaju u mesnicama dao otkaz
17. Apr. 20240
Gastro
KORISTAN SAVJET: Uz ovaj trik ćete lako moći prepoznati i kupiti najslađu papriku
16. Apr. 20240
Gastro
BOLJI NEGO IZ PEKARE: Ovaj recept za domaći kruh pravi je hit na internetu, otkrijte i zašto… (VIDEO)
18. Apr. 20240
Gastro
KULINARSKI TRIK - HIT NA INTERNETU: Pogledajte kako od jedne litra mlijeka napraviti više od kilogram sira… (VIDEO)
17. Apr. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.