"SB" NA LICU MJESTA: Potpisan ugovor o zajmu između BiH i EBRD-a za izgradnju tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica (FOTO)

Rok otplate kredita je 15 godina u što je uključeno tri godine grace perioda, a kamata je promjenjiva.

  • Ekonomija

  • 01. Feb. 2023  

  • 0

Ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija i predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso potpisali su danas ugovor o zajmu između BiH i EBRD-a za Projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica vrijedan 25 miliona eura.

Rok otplate kredita je 15 godina u što je uključeno tri godine grace perioda, a kamata je promjenjiva.

Podsjećamo, tramvajska pruga do Hrasnice podrazumijeva će izgradnju 12,96 kilometara nove pruge, izgradnju 20 novih stajališta, kao i dvije okretnice, na Ilidži i u Hrasnici a za izvođača radova izabrana je konzorciji turskih kompanija api Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.S.

“S obzirom na trenutne okolnosti u transportnoj infrastrukturi u gradu, izgradnja pruge Ilidža-Hrasnica je prioritetna aktivnost s obzirom na ukupnu mobilnost građana, ekonomske troškove i zagađenje okoliša. Projekat ima i širi značaj kao što je povezivanje aerodroma Sarajevo koji ima godišnji promet oko 700.000 putnika sa gradom”, navodi se u obrazloženju.

Projekat bi trebao biti završen 31. decembra 2025., godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...