NAKON DOJAVE AKTIVISTA: Inspekcijski nadzor u ArcelorMittalu, proizvodnja obustavljena, mjere sanacije...

(...) u pogonu "Čeličana".

  • Ekonomija

  • 01. Feb. 2023  01. Feb. 2023

  • 0

U inspekcijskom nadzoru Federalnog vodnog inspektorata u privrednom društvu ArcelorMittal d.o.o., koji je započet jučer ujutro nakon zaprimljene dojave aktivista za zaštitu rijeke Bosne, utvrđeno je da je do incidenta došlo usljed izlijevanja otpadnih voda iz predtretmanskog kanala za pročišćavanje otpadnih voda u pogonu "Čeličana", iz još uvijek neutvrđenih razloga.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove saopćeno je da je proizvodnja u pogonu odmah obustavljena, a subjekt nadzora od jučer poduzima mjere na sanaciji kanala, koje nadgleda Glavni federalni vodni inspektor. U toku dana je predviđeno probno puštanje proizvodnje, kako bi se utvrdila uspješnost sanacije. Trenutno je iz kanala vidljiv trag netretirane otpadne vode koja je ostala u cijevima ili zemlji. 

U jutarnjim satima je izvršen obilazak vodotoka rijeke Bosne nizvodno od mjesta nastanka incidenta do Zavidovića, a u kontroli nije uočen pomor ribe.

Glavni federalni vodni inspektor ostaje prisutan na terenu do potvrde sanacije kvara i uspostavljanja proizvodnje, a Federalna uprava za inspekcijske poslove će nastaviti blagovremeno obavještavati javnost o toku i ishodu inspekcijskog nadzora, naveli su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...