JA SPIN SAM TVOJ: Je li sukob u NiP-u razlog ostavke komesara Selimovića? Čampara kaže...

Komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Nusret Selimović jučer je podnio ostavku. Kao razlog njegove ostavke spominje se, između ostalog, i sukob unutar Naroda i pravde u kojem su glavni akteri Elvedin Okerić, Kemal Ademović i Aljoša Čampara.

  • Mini market

  • 01. Feb. 2023  01. Feb. 2023

  • 3

Dan ranije, njegov rad kritizirala je Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo, koju predvodi Elvedin Okerić. Naime, Komisija je upozorila da zbog neprovođenja zakona i podzakonskih akata Uprave policije KS, može doći do urušavanja sigurnosnog sistema u Kantonu Sarajevo.

Tom prilikom Okerić je naveo kako je Komisija reagirala na činjenicu da već nekoliko godina nedostaje veliki broj policijskih službenika u Upravi policije Kantona Sarajevo, što je izazvalo potrebu za enormno velikim brojem prekovremenih sati policijskih službenika koji nepravedno dodatno rade za ljudske resurse koji godinama nedostaju u Upravi policije te i jako nisko izvršenje budžeta i pored kontinuirane podrške Vlade Kantona Sarajevo.

Nakon što je Selimović podnio ostavku pojavile su se spekulacije da je njegova ostavka rezultat sukoba unutar Naroda i pravde. Navodno, na jednoj strani koja je bila za smjenu Selimovića su predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić i zastupnik u Skupštini KS Kemal Ademović, dok je na drugoj strani Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Ove spekulacije za Faktor komentirao je Čampara navodeći kako unutarstranačkog sukoba "apsolutno nema".

"To su one klasične, standardne laži onih koji to spinuju i koji govore o nekim sukobima i projekcijama. Nije to prvi put. To traje već duže vrijeme, ali mene to apsolutno ne dotiče", istakao je on.

Potom se Čampara osvrnuo i na ostavku Selimovića navodeći kako se nada da je Vlada KS neće prihvatiti.

"Meni je žao što je podnio ostavku. Mislim da je on jedan jako dobar policijski službenik, dobar profesionalac koji ima iza sebe jako dobre radove i rezultate rada što je vidljivo iz svih aktivnosti koje je Uprava policije KS radila, posebno u ovom posljednjem periodu", kazao je on te pojasnio:

"Mislim da se nijedna policijska agencija ne može pohvaliti sa svim onim poslovima koji su uradili. Koliko je kriminalaca uhapšeno i na području KS i na području cijele BiH u saradnji sa policijskom upravom KS. Na kraju krajeva, i međunarodne institucije koje sarađuju sa Upravom policije i KS i povjerenje koje vlada između partnerkih agencija i policije KS dovoljno govori o toj činjenici."

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica naveo je gostujući na TVSA kako mu je žao zbog ostavke Selimovića te da su imali konkretnu saradnju.

"Ja sam, kao ministar unutrašnjih poslova, nastojao bit vjetar u leđa u svemu što se dosad radilo. Ono što je dobro je da je tu data mogućnost da policijski komesar ostane da radi do stjecanja zakonskih uvjeta za imenovanje novog komesara", kazao je Katica.

Da li je Selimović podnio ostavku zbog pritisaka, Katica navodi kako o tome nije upućen niti da li ima političke pozadine.

"Prilično sam ubijeđen da nema političkog pritiska", rekao je Katica.

Naveo kako za sada nemaju ime za novog policijskog komesara jer je konkurs bio predviđen najkasnije za maj.

"S obzirom na to da sadašnjem policijskom komesaru istječe njegov mandat u augustu, a po zakonu tri mjeseca ranije se mora raspisati konkurs", rekao je.

Potom je Katica pojasnio kako komesar, Komisija i on imaju različite stavove u pogledu činjenice unapređenja i u pogledu izvršenja budžeta.

"To su naše temeljne razlike, ali kao što rekoh, žao mi je da je do ovoga došlo. Imali smo korektnu saradnju", ponovio je on još jednom.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...