REZULTAT NAGOMILANOG NEZADOVOLJSTVA: Radnici "Leda" u Čitluku održali štrajk upozorenja - "Ukoliko se ne uvaže zahtjevi..."

"Svi dosadašnji pokušaji Sindikata za dogovor mirnim putem s poslodavcem su propali..."

  • Društvo

  • 01. Feb. 2023  01. Feb. 2023

  • 1

Radnici firme Ledo d.o.o. Čitluk u srijedu su održali jednosatni štrajk upozorenja nakon, kako su naveli, niza neuspjelih pokušaja dogovora s Upravom društva, a s ciljem zaštite osnovnih prava i dostojanstva radnika.

Sindikalni povjerenik Sindikalne organizacije Ledo d.o.o. Čitluk Marin Stojić istaknuo je kako se nagomilalo dugogodišnje nezadovoljstvo radnika koje je prouzrokovano dugogodišnjom i sistemskom praksom "izrabljivanja radnika ispod svakog zakonskog i ljudskog minimuma", saopćeno je iz Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine.

"Poslodavac nije evidentirao i isplaćivao brojne odrađene prekovremene sate radnicima, rade se poslovi koji nisu u opisu radnog mjesta, ne poštuju se osnovni standardi zaštite na radu, radnicima nije beneficiran rad u otežanim uvjetima rada, netransparentan je obračun plaće itd.", dodao je.

Stojić dodaje kako je donesen novi Pravilnik o radu, a nije prihvaćen nijedan od brojnih prijedloga dopuna i izmjena istog od strane Sindikata te ističe da se odluke o pravima radnika donose zanemarujući prava i potrebe radnika, prenosi Fena.

"Svi dosadašnji pokušaji Sindikata za dogovor mirnim putem s poslodavcem su propali, jednostavno iz razloga što je poslodavac brojne probleme radnika poricao i ignorirao. Ukoliko se ne uvaže zahtjevi radnika u razumnom roku, Sindikat će postupiti sukladno zakonima o štrajku i radu, tj. zajedno s radnicima će stupiti u generalni štrajk", navodi Stojić.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...