DVIJE GODINE OD KRVAVE NOĆI U BEČU: Izrečene višegodišnje kazne za teroristički napad u austrijskoj prijestolnici (FOTO)

Kujtim Fejzulai izveo je napad u bečkom dijelu grada poznatom kao Bermudski trougao, kada su ubijene četiri a ranjeno 23 osobe.

  • Hronika

  • 02. Feb. 2023  

  • 1

Četvorici muškaraca izrečene su višegodišnje zatvorske kazne jer su bili saučesnici u smrtonosnom terorističkom napadu džihadističkog napadača u srcu austrijske prijestolnice u novembru 2020.

Dvije osobe osuđene su na doživotnu robiju, a druga dvojica dobili su 19, odnosno 18 godina zatvora. 

Kujtim Fejzulai izveo je napad u bečkom dijelu grada poznatom kao Bermudski trougao, kada su ubijene četiri a ranjeno 23 osobe.

Kujtim Fejzulai (Foto: INSTAGRAM)

Napad je trajao devet minuta nakon čega je napadača ustrijelila policija.

Muškarci kojima se sudi optuženi su da su mu pomogli napadaču u pripremama.

Druga dvojica u dobi od 22 i 23 godine proglašeni su nevinima za saučesništvo u ubistvu, ali su osuđeni za lakša kaznena djela povezana s terorizmom.

altFoto: SCREENSHOT

Dvadesetogodišnji napadač, koji je imao austrijsko i makedonsko državljanstvo, radikalizirao se u Austriji i odslužio je 18 mjeseci zatvora zbog pokušaja pridruživanja džihadističkoj grupi "Islamska država", koja je preuzela odgovornost za ubistva.

Gotovo četiri decenije u Beču nije bilo napada velikih razmjera koji su ranije pogodili evropske prijestonice poput Pariza, Londona i Berlina. To se promijenilo 2. novembra 2020., kada je napadač napao srce starog grada.

Lokacije ubistava (Ilustracija: DAILY MAIL)

Područje, sa svojim uskim kamenim ulicama, gdje se nalaze najstariji vjerski objekti u Beču, St. Ruprecht, i glavna gradska sinagoga, Stadttempl, jedina jevrejska bogomolja koja je preživjela nacistički pogrom Kristalne noći 1938. godine.

Pucnjava je počela u 20 sati. Bila je topla novembarska noć i ljudi su izašli u šetnju uoči karantina zbog korona virusa u Austriji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova oštro je kritikovano jer nije nadziralo napadača iako su bili upozoreni na opasnost.

altFoto: EPA

Vlada, koja je priznala zloupotrebu obavještajnih podataka povezanih s napadom, kasnije je donijela žestoko kritikovani protivteroristički zakon, koji je omogućio pojačani nadzor i uveo novo kazneno djelo "vjerski motivisanih" zločina.

Sudije, grupe za ljudska prava i opozicija kritikovali su zakon.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...