SRBIJA PRED TEŠKIM IZBOROM: Vučić u Skupštini poručio da predaja nije opcija i otkrio i plan buduće politike

Kako je objasnio, sa jedne strane, mora da pomaže Srbima na Kosovu, a sa druge da izbjegne osudu i kažnjavanje međunarodne zajednice i da pritom čuva vitalne i nacionalne interese.

  • Regija

  • 02. Feb. 2023  02. Feb. 2023

  • 0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas na posebnoj sjednici Skupštine o Kosovu da je njemačko-francuski prijedlog za Kosovo Srbiju stavio pred težak i gotovo nemoguć izbor, prenosi Srna.

Kako je objasnio, sa jedne strane, mora da pomaže Srbima na Kosmetu, a sa druge da izbjegne osudu i kažnjavanje međunarodne zajednice i da pritom čuva vitalne i nacionalne interese.

Na sjednici parlamenta posvećenoj Izvještaju o pregovaračkom procesu sa vlastima Kosova od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023. godine, koji je podnijela Vlada Srbije, Vučić je istakao da je najteža i najgora stvar u tom dokumentu tačka 4, u kojoj piše da se Srbija neće protiviti članstvu  Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući i UN.

– Protivili se mi ili ne, u Savjet Evrope, NATO i EU oni će izglasati i primiti Kosovo, ako to budu htjeli. Ima i dobrih stvari u tom planu, ali je ta najgora – napomenuo je Vučić, dodajući da je jasno da je Srbija stavljena pred izbor i da mora da se suoči sa posljedicama svojih odluka.

Govoreći o budućim koracima, Vučić je iznio 10 tačaka o politici Srbije u narednom periodu.

Kako je objasnio, na prvom mjestu je očuvanje mira i stabilnosti, na drugom istrajavanje na formiranju zajednice srpskih opština, a na trećem bezbjednost za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Naredne tačke predviđaju bolji život za Srbe na Kosovu, odluku Srbije da razgovara i pregovara i o najgorim papirima, kao i očuvanje nacionalnih i državnih interesa, uz očuvanje Ustava.

Konačno, kako je objasnio Vučić, završne tačke politike Srbije odnose se na ostanak na evropskom putu, obezbjeđivanje rasta i razvoja, borbu za bolju demografsku sliku i realizaciju programa “Srbija 2025”, koji previđa da prosječna plata u 2025. godini pređe 1.000 eura.

– Moje je da čuvam budućnost ove zemlje, ali ako dođe do izbora Kosovo u UN ili ne, za mene kao predsednika Srbije Ustav je Sveto pismo. Kapitulacija i predaja nisu opcija! – poručio je Vučić.

Nakon Vučićevog obraćanja počela je rasprava o Izvještaju Vlade Srbije o pregovaračkom procesu sa Prištinom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...