NOVI IZVOR ZELENE ENERGIJE: Elektroprivreda BiH gradi dvije solarne elektrane u općini Bugojno

Elektroprivreda BiH intenzivno radi na pronaalaženju zelenih izvora energije, pa u tom kontekstu treba spomenuti Vjetroelektranu Podveležje u čiju je izgradnju EP BiH investirala vie od 150 miliona KM. 

  • Ekonomija

  • 02. Feb. 2023  

  • 1

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopćila je u srijedu da razmatra davanje zajma do 38,5 miliona eura Elektroprivredi BiH za izgradnju dvije fotonaponske elektrane.Kreditna sredstva bit će iskorištena za izgradnju dvije fotonaponske elektrane ukupnog kapaciteta 50 MWp u Gračanici, općina Bugojno, navodi EBRD u dokumentu projekta.Ukupni iznos kredita sufinansirali bi EBRD i komercijalni suzajmodavac, saopćila je banka.Projekt predviđa razvoj, izgradnju i rad dviju susjednih fotonaponskih elektrana na vrhu rehabilitovanog rudnika uglja. Očekuje se smanjenje ukupne emisije stakleničkih plinova za 32.000 tona CO2 godišnje, izvještava Indikator.ba. 

Podsjećamo, Elektroprivreda BiH intenzivno radi na pronaalaženju zelenih izvora energije, pa u tom kontekstu treba spomenuti Vjetroelektranu Podveležje u čiju je izgradnju EP BiH investirala vie od 150 miliona KM. 

VE Podveležje 1, prvi je vjetropark u vlasništvu Elektroprivrede BiH. Zahvaljujući instalisanoj snazi 48 MW, Vjetroelektrana godišnje proizvodi 130 GWh električne energije, što predstavlja značajno povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u okviru sistema Elektroprivrede BiH.

Projekat VE Podveležje 1 ukupne vrijednosti 77 miliona eura, Elektroprivreda BiH finansirala je kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke (KfW) i vlastitim sredstvima. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...