KO JE BILA DŽULI: Daniel Popović o evrovizijskom hitu od prije 40 godina

Sada je otkrio da je riječ o stvarnoj osobi.

  • Estrada

  • 03. Feb. 2023  03. Feb. 2023

  • 2

Muzičar Daniel Popović je s pjesmom Džuli predstavljao Jugoslaviju na Evroviziji 1983. godine u Minhenu gdje je osvojio visoko četvrto mjesto, a ova numera je postala hit.

Tekst je napisao Mario Mihaljević, a ime Džuli bilo je Danielova ideja, piše Index. hr. Sada je otkrio da je riječ o stvarnoj osobi.

Tako je zvao svoju prvu ljubav koja je iz Njemačke s roditeljima došla na more.

„Angela je bila osoba kojoj je namijenjena ta pjesma kao iskustvo. Angela Basevral“, otkrio je Daniel u IN magazinu.

U razgovoru se prisjetio i evrovizijskog nastupa.

„Prije izlaska na scenu, scena se jako brzo mijenjala. I onda su prije mene izgurali neki klavir. Kad sam se ja provlačio kraj tog klavira, zapeo mi je remen od te plave jakne, ali sam se ja uhvatio za onu kuglu od tog klavira i nekako se odbacio preko toga. Ispod je bilo maltene četiri metra, ja bih se raspao dolje kao lubenica da sam pao. Tako da sam pod tim stresom morao pjevati, pa neko kaže, vidi ga, stoji kao drvena Marija. Bio sam sretan da sam živ uopšte“, ispričao je.

Džuli je prepjevana na mnoge svjetske jezike.

„U Norveškoj je ABBA imala 25.000, a ja sam imao 40.000 hiljada posjećenosti, što je fenomenalno. Bio sam u jednom trenutku sam ispred Michaela Jacksona po broju prodanih ploča, konkretno u Norveškoj.

Što se tiče Njemačke, tu sam prodao 500 hiljada singlica, gdje sam bio ispred Davida Bowieja i Michaela Jacksona na top listama. 'Bravo' je osnovao moj fan klub, to je stvarno bilo ludilo. Išli smo iz šou programa u drugi šou program“, rekao je Daniel Popović.  

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...