KINA O MISTERIOZNOM BALONU 'UHVAĆENOM' IZNAD SAD-a: "Istina je, naš je! Evo o čemu je riječ" (VIDEO)

Balon je prvi put primijećen u srijedu iznad mjesta Billings, Montana, a prije toga preletio je i kroz zračni prostor Kanade.

  • Svijet

  • 03. Feb. 2023  03. Feb. 2023

  • 0

Kina je objavila kako je navodni špijunski balon primijećen iznad SAD-a ustvari "civilni zračni brod" koji se koristi uglavnom za praćenje vremena, a koji je skrenuo s kursa, javlja BBC.

U saopćenju je kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo da je balon korišten u "uglavnom meteorološke" svrhe.

Kina "žali zbog nenamjernog ulaska" balona u američki zračni prostor, dodaje se.

Podsjetimo, sinoć je objavljeno kako američka vojska danima prati sumnjivi kineski špijunski balon koji lebdi iznad sjevernih saveznih država SAD-a.

Kako doznaje NBC, vojni dužnosnici su čak diskutirali i da ga obore s neba, ali čini se da takva odluka zasad još nije donesena.

"Američka vlada detektirala je sumnjivi špijunski balon koji i dalje lebdi na velikim visinama iznad kontinentalnog dijela SAD-a. Mi ga pažljivo pratimo", rekao je glasnogovornik Pentagona Pat Ryder.

Čim smo ga detektirali, odmah smo reagirali i zaštitili sve osjetljive informacije, dodao je Ryder, a prenosi Jutarnji list. 

Balon je prvi put primijećen u srijedu iznad mjesta Billings, Montana, a prije toga preletio je i kroz zračni prostor Kanade. Trenutno i dalje lebdi iznad SAD, ali vlasti nisu željele otkriti gdje se tačno nalazi.

Zbog balona je sastanak održao i vojni vrh SAD-a na čelu s ministrom odbrane Lloydom Austinom i načelnikom Združenog štaba, generalom Markom Milleyjem. 

Na sastanku je raspravljano koliku prijetnju SAD-u balon predstavlja i kako na nju reagirati. Na kraju se ipak odlučilo da se ne ide u njegovo obaranje zbog mogućeg rizika za sigurnost civila na zemlji. Sve opcije su lideri Pentagona predstavili i predsjedniku Joeu Bidenu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...