ŠEST MJESECI OD SMRTI VLADIMIRA MATIJANIĆA: Najavljen protest - "Tražimo smjenu bešćutnog ministra zdravstva Vilija Beroša"

U organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) u nedjelju, s početkom u 12 sati ispred Novinarskog doma, održat će se protest pod nazivom "Oprostite što smetam, ne mogu disati".

  • Regija

  • 03. Feb. 2023  03. Feb. 2023

  • 0

Protest se održava tačno 6 mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića koji je umro 5. avgusta prošle godine, nakon što mu u pet dana ne samo da nije pružena medicinska njega, nego nije dobio ni adekvatan zdravstveni pregled. 

Nakon okupljanja ispred Novinarskog doma u podne, u 13 sati kreće i povorka do Markova trga. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ističe kako su u toku završne pripreme za protest na kojem se očekuje dobar odaziv ne samo kolega novinara koji dolaze iz raznih dijelova Hrvatske, već i građana te strukovnih zdravstvenih udruga koji podržavaju osnovu ideju protesta.  

Bešćutni ministar Beroš

"Tražimo smjenu bešćutnog ministra zdravstva Vilija Beroša, to je onaj prvi zahtjev. Valja naglasiti da HND ustrajno i bez ikakvog kalkuliranja već gotovo 6 mjeseci inzistira da se javnosti daju svi odgovori vezani za slučaj Matijanić. Ti odgovori su bitni ne samo za njegovu obitelj, kolege već i za cjelokupnu javnost jer ne želimo da se ikada više dogodi sličan slučaj", rekao je Zovko u razgovoru za Index, dodajući da će strukovna organizacija novinara ministra zdravstva ostaviti na miru tek nakon što se sazna potpuna istina vezana za okolnosti smrti Matijanića. 

Osim zdravstvenog sistema, koji očigledno ne funkcionira, Zovko ministru Berošu zamjera činjenicu da se cijeli slučaj Matijanić htio zataškati. 

"Nikada nećemo zaboraviti konferenciju za novinare povjerenstva Ministarstva zdravstva koje je oformio ministar Beroš, gdje su zapravo preminulog kolegu Vladimira Matijanića proglasili krivim. To sramotno ponašanje i tu bešćutnost nikada nećemo zaboraviti", ističe Zovko dodajući kako ovo nije protest protiv zdravstvenih radnika, jer su oni sami žrtve toga. Uostalom, to se vidi i po porukama podrške koje HND-u dolaze od uposlenika u zdravstvu. 

"Ovo je prosvjed za sve njih i za sve građana koji u ovoj zemlji zaslužuju imati zdravstveni sustav koji će im dati punu skrb", objašnjava Zovko dodajući kako su, na žalost, mnogi građani doživjeli sudbinu Vladimira Matijanića, piše Index.hr. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...