VELIKA RACIJA U INDIJI: Više od 2.000 muškaraca uhapšeno zbog braka sa djevojčicama, među njima i sveštenici

„Za sada smo uhapsili 2.169 muškaraca na osnovu 4.074 registrovana policijska slučaja koji uključuju ukupno oko 8.000 muškaraca“, rekao je šef policije države Asam Džanendra Pratap Sing.

  • Svijet

  • 04. Feb. 2023  

  • 0

Indijska policija u sjeveroistočnoj državi Asam uhapsila je više od 2.000 muškaraca zbog organizacije i sklapanja nelegalnih dečijih brakova, saopštili su danas zvaničnici ove indijske države.

Glavne žrtve ovih nelegalnih brakova su djevojke mlađe od 18 godina.

„Za sada smo uhapsili 2.169 muškaraca na osnovu 4.074 registrovana policijska slučaja koji uključuju ukupno oko 8.000 muškaraca“, rekao je šef policije države Asam Džanendra Pratap Sing.

Sing je dodao da se među uhapšenima nalazi više od 50 hinduističkih i muslimanskih sveštenika, koji su lišeni slobode zbog navodne organizacije vjenčanja sa maloljetnim djevojčicama u saveznoj državi Asam.

Mnogi dječiji brakovi u Asamu, državi sa 35 miliona stanovnika, uopšte nisu prijavljeni.

Siromaštvo, nedostatak obrazovanja, kao i društvene norme i prakse, prije svega u ruralnim područjima Indije, su glavni razlozi za sklapanje nelegalnih brakova širom zemlje.

Muškarci u Indiji po zakonu mogu da stupe u bračnu zajednicu poslije 21. rođendana, a žene sa 18 godina.

Parlament Indije razmatra zakonski prijedlog da se i granica za žene pomjeri na 21 godinu radi rodne jednakosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...