UGLEDNI HRVATSKI DIPLOMATA I ANALITIČAR: "Srbija je na rubu političke krize koja je bila predvidljiva"

Predstavljanje međunarodnog mirovnog plana za Kosovo koji ne ide na ruku Beogradu izazvao je potpuni haos u parlamentu. Opozicija je žestoko napala Vučića, tražila se njegova ostavka, pljuštale su uvrede, a sve je bilo i na rubu fizičkog sukoba. 

  • Regija

  • 04. Feb. 2023  04. Feb. 2023

  • 1

Dokument je odbijen, a vlada i opozicija su donijele zajedničku odluku da je to za Srbiju neprihvatljivo. Vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević ističe da je sve to u granicama očekivanja. 

"Bilo je jasno kada su SAD i Europska unija odlučili usklađeno nastupati i prema Srbiji i prema Kosovu da je manevarski prostor za predsjednika Aleksandra Vučića sve manji. Bilo je jasno da daljnji europski put Srbije ovisi o normalizaciji odnosa s Kosovom i bilo je jasno da će opozicija posebice ova opozicija koja je desnija od Srpske napredne stranke, predsjednika Vučića proglasiti izdajnikom, za HRT rekao je Kovačević. 

Kovačević je ustvrdio da je Srbija na rubu političke krize koja je bila predvidljiva, a na stolu je sada pitanje hoće li Aleksandar Vučić uspjeti držati pod kontrolom i javnost i glavne političke aktere, što je već i činio. 

"Političke elite u Srbiji nisu spremne suočiti se s činjenicom da je Srbija u vrlo kratkom razdoblju izgubila nekoliko ratova za čije je izbijanje bila ona odgovorna. Kriza u bivšoj Jugoslaviji započela je na Kosovu uvođenjem izvanrednog stanja, eskalirala je Miloševićevom odlukom da etnički očisti Kosovo i to je dovelo do međunarodne intervencije čija je posljedica proglašenje samostalnosti Kosova", kazao je Kovačević. 

Analitičar je rekao da treba istaknuti ulogu predsjednika Vučića u izgradnji mita da je Kosovo i dalje dio Srbije. Dodao je kako je jasno da postoji ustavno-pravni problem u kojem se definira da je Kosovo dio Srbije, ali da ni politika predsjednika i promicanje da je Kosovo dio Srbije nije prihvatljivo. 

On se predstavljao kao onaj političar koji će ostvariti tu ambiciju Srbije, rekao je Kovačević za predsjednika Srbije. 

Kovačević ističe da je ključna tačka Međunarodnog mirovnog plana za Kosovo tačka 4., a to je tačka koja ne govori isključivo o međunarodnom priznanju i uspostavi diplomatskih odnosa, ali govori o nepovredivosti i priznanju granica. 

"To je ono što za Srbiju nije prihvatljivo jer to je na posredan način priznanje Kosova", rekao je analitičar. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...