STRUČNJAK ZA MEĐUNARODNU SIGURNOST DARKO TRIFUNOVIĆ: "Vučić svojom porukom u Skupštini Srbije udario politički šamar Dodiku"

"Rukovodstvo Srbije pokušava da u trenutnoj geopolitičkoj situaciji izvuče maksimalnu korist za Srbe koji žive na Kosmetu, te da zvaničnom Beogradu ne treba da sada mora da vodi brigu i o položaju Republike Srpske koju trenutno niko ne ugrožava", mišljenja je Trifunović. 

  • Regija

  • 05. Feb. 2023  05. Feb. 2023

  • 2

Direktor beogradskog Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost Darko Trifunović tvrdi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić apsolutno u pravu kad navodi da se u ozbiljnim krugovima nigdje ne povezuje rješavanje stanja na Kosovu i BiH. 

“Ako pažljivo pratite, jedini ko to pitanje stalno poteže jeste aktuelni predsjednik Republike Srpske. Po mom mišljenju to nije politički mudro, jer tom pričom doslovno bodete oči Zapadu i zaista pravite Srbiji dodatne probleme”, kaže Trifunović u izjavi Srpskainfo. 

On, između ostalog, smatra da rukovodstvo Srbije pokušava da u trenutnoj geopolitičkoj situaciji izvuče maksimalnu korist za Srbe koji žive na Kosmetu, te da zvaničnom Beogradu ne treba da sada mora da vodi brigu i o položaju Republike Srpske koju, kako tvrdi, trenutno niko ne ugrožava. 

“Nigdje na Zapadu, makar u relevantnim krugovima, ne pominje se ideja o ukidanju Republike Srpske, pa zaista ne znam kome je potrebno da teme o otcjepljenju od BiH sada stavlja na sto i time se sam “namješta” za neke eventualne odmazde. Ne znam da li je Vučić svojom porukom u Skupštini Srbije udario politički šamar Dodiku, ali znam da mu uplitanje Republike Srpske u sadašnji problem sa statusom Kosova zaista ne treba”, kazao je Trifunović. 

Podsjećamo, Dodik je nedavno govorio o navodnim nastojanjima Zapada da se na području Balkana stvori model dvije Njemačke pri čemu bi Kosovo postalo nezavisna država. 

"Ukoliko su željeli da pomognu Srbima i da budu na strani dobrih rješenja na Balkanu, onda je jedino bilo ispravno, pošto su Istočna i Zapadna Njemačka bile dvije države jednog naroda, da su ponudile model da te dvije države budu RS i Srbija koje će se kasnije ujediniti u jednu državu", izjavio je Dodik. 

Nešto ranije, u govoru održanom na akademiji u Banjoj Luci u povodu 9. januara, Dodik je pozvao na ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom ustvrdivši kako za to postoji plebiscitarna podrška Srba s obje strane Drine, te da na ruku takvim planovima idu i promijenjene okolnosti u svijetu. 

"Ovo vrijeme moramo iskoristiti mi koje je narod birao da objedinimo srpski narod", kazao je Dodik dodajući kako je došlo vrijeme u kojemu se može razmišljati o tome da svi Srbi žive u jednoj državi jer su se odnosi snaga u svijetu promijenili pa više ne postoje ograničenja koja su to do sada sprječavala. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...