APOKALIPTIČNI PRIZORI IZ TURSKOG HATAYA: Zgrade u potpunosti sravnjene sa zemljom (FOTO/VIDEO)

U distriktu Antakya, u Hatayu, usljed zemljotresa urušila se i državna bolnica, a na ovom području je veliki broj stambenih objekata sravnjen sa zemljom.

  • Svijet

  • 06. Feb. 2023  06. Feb. 2023

  • 0

Nakon dva razorna zemljotresa, 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru, koji su u ponedjeljak pogodili južne dijelove Turske, u gradu Hatayu došlo je do velikog razaranja, piše Anadolija.

U distriktu Antakya, u Hatayu, usljed zemljotresa urušila se i državna bolnica, a na ovom području je veliki broj stambenih objekata sravnjen sa zemljom.

Na snimcima koje je dronom zabilježila ekipa Anadolije moguće je vidjeti apokaliptične prizore, sa velikim brojem urušenih višespratnica. Na snimcima se mogu vidjeti građani koji su uspjeli napustiti svoje domove.

(Foto: Anadolija)

Na terenu je veliki broj ekipa AFAD-a, UMKE-a, hitne službe, policije, žandarmerije i vatrogasne službe.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je jutros jug Turkiye. Sa epicentrom u gradu Kahramanmarasu, zemljotres se osjetio u deset turskih gradova.

Najmanje 1.014 osoba je poginulo, a 5.385 je povrijeđeno.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru pogodio distrikt Elbistan, također u Kahramanmarasu na čijem području je registrovan i jutrošnji zemljotres.

(Foto: Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je kako su državne institucije sa svim službama mobilizovane na zemljotresom pogođenom području.

- Više od 9.000 spasilaca trenutno traga za nestalima u zemljotresu, broj spasilaca se stalno povećava. Ispod ruševina do sada spašeno 2.470 osoba, broj srušenih zgrada dosegao je 2.818 - kazao je Erdogan.

Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu, a potom je uslijedilo 50 naknadnih podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru.

Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su također teško pogođene potresom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...