NAZIRE SE EPILOG TRAKAVICE: Odbačena optužnica protiv Hrvata u Zambiji, moraju napustiti zemlju u roku od...

Kako su prvo javili mediji iz Zambije, osmero hrvatskih posvojitelja, kojima se sudilo za trgovinu ljudima, može ići kući nakon što je sud prekinuo postupak.

  • Regija

  • 06. Feb. 2023  06. Feb. 2023

  • 0

"Hrvati slobodni ići kući!", objavio je portal Kalemba.

"Osam Hrvata optuženih za trgovinu djecom oslobođeno je od strane suda u Ndoli", naveli su uz napomenu da je sudac u Ndoli Dominic Makalicha jutros "prekinuo postupak", prenosi Jutarnji.hr.

Informaciju je potvrdilo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Nadležni sud u Ndoli odbacio je danas optužnicu protiv hrvatskih državljana. U roku od 48 sati dužni su napustiti Republiku Zambiju. U povratku u Hrvatsku, kao i tijekom cijelog dosadašnjeg postupka, nadležna tijela osigurat će hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć. Podsjećamo kako je hrvatskim državljanima od prvoga dana pružena konzularna pomoć sukladno Ustavu RH i Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima.

S ciljem osiguranja pravičnog suđenja, humanog postupanja i zaštite najboljih interesa hrvatskih državljana, ostvareni su brojni kontakti i obavljeni razgovori ministra vanjskih i europskih poslova Grlića-Radmana i ministra pravosuđa i uprave Malenice te hrvatskih diplomatskih i konzularnih predstavnika s najvišim razinama vlasti Zambije. Uz to, intenzivno se komuniciralo i sa šefom EU Delegacije u Lusaki kao i predstavnicima EU-a i međunarodne zajednice", objavili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Zambijski mediji: Postupak je prekinut

Portal Mwebantu je objavio kako se ne radi o oslobađajućoj presudi, već o prekidu postupka. Pritom navode kako se to dogodilo nakon što je država podnijela zahtjev za ukidanje predmeta po članu 88 (a) Zakonika o kaznenom postupku poglavlje 87 Zambije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...