ĐONLAGIĆ PORUČIO FORTI: "Po Ustavu FBiH ne postoji Predsjedništvo Federacije BiH, ne postoji mandatar!"

"Na kraju, ako je samo do većine u PD, zašto tvrdite danima da je HDZ nezaobilazan?", poručio je Đonlagić. 

  • Politika

  • 06. Feb. 2023  06. Feb. 2023

  • 11

Lider Naše stranke Edin Forto gostovao je danas u programu televizije N1 gdje je komentarisao aktuelne političke prilike i proces formiranja vlasti na federalnom nivou. 

S obzirom da stranka SDA ima kontrolni paket u Klubu Bošnjaka u Domu naroda, veliko je pitanje da li će stranke Sedmorke uspjeti sa HDZ-om formirati vlasti. 

"Dužnost je ustavna da Predsjedništvo Federacije dodijeli mandat većini u Parlamentu. Nikšiću trebaju dati mandat. Ako se neko odluči na blokadu onda treba preuzeti i odgovornost za blokadu uspostave vlasti", poručio je Forto. 

Međutim, ova njegova izjava je izazvala burnu reakciju Dženana Đonlagića, zvaničnika Demokratske fronte, koji je upozorio da ovakva Fortina izjava otkriva njegovo nepoznavanje Ustava Federacije BiH. 

"Neznanje nema granicu! Po Ustavu FBiH: Ne postoji Predsjedništvo Federacije, ne postoji mandatar. Po Ustavu FBiH, Vladu imenuje Predsjednik, uz saglasnost oba potpredsjednika, a potvrđuje PDPFBiH. Na kraju, ako je samo do većine u PD, zašto tvrdite danima da je HDZ nezaobilazan?", poručio je Đonlagić. 

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...