SVEĆENIK STIPO ŠOŠIĆ I IMAM AMIR MAHIĆ: Kontinuitet zla iz 90-tih i progon vjerskih službenika u Prijedoru

On podsjeća da postoji dokument kojim Katolička crkva traži gdje se nalazi Šošić, a Drljača odgovara da je Šošić bio organizator ustanka protiv srpskog naroda, što je nonsense.

  • Vijesti

  • 07. Feb. 2023  

  • 11

Mnogo bure diglo se nakon što je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amir ef. Mahić u jednoj od hutbi govorio o svetosavlju.

No, ovo je nastavak progona vjerskih službenika, koji se dešavao i u ratu, a o čemu svjedoči haški dokument.

alt

Večeras Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida podsjeća na taj kontinuitet zla koje traje još iz 90-tih, a u kojem se progone vjerski lideri I službenici, prenosi novinska agencija Patrija.

"Ja bih povukao jednu paralelu između onoga što se dešavalo tokom agresije na BiH konkretno u Prijedoru i onoga što se dešava u kontinuitetu od 1992. godine.

Da podsjetim prvi načelnik MUP-a u Prijedoru je Simo Drljača koji je je ubijen prilikom hapšenja 1997. godine, a optužen je za ratne zločine u Prijedoru. Znamo da su u okviru tog MUP-a organizirani logori od Omarske do Manjače i da je taj MUP strijeljao oko 200 Prijedorčana na Korićanskim stijenama. Zašto taj MUP? Gledajte jedan katolički svećenik katolički 1992. je prošao sličnu torturu koju danas prolazi glavni imam iz Kozarca. Naime Stipo Šošić pokojni je imao isti put - golgotu koju je preživio, a upravo zahvaljujući Drljači i njegovim ljudima“, kaže Tahirović za Hayat.

Također on podsjeća da postoji dokument kojim Katolička crkva traži gdje se nalazi Šošić, a Drljača odgovara da je Šošić bio organizator ustanka protiv srpskog naroda, što je nonsense.

„Ovih dana smo svjedoci napada na glavnog imam u Kozarcu, na neki način su slični. Došlo je do usijanja. Mi kao žrtve još nismo doživjeli da se neko izvinuo zbog svega što nam je urađeno, a imam je to uradio promptno. I niko to izvinjenje nije prihvatio, a mi nemamo izvinjenja za Tomašiću, Omarsku, Srebrenicu...

Čak imamo negiranje, pa i danas Dodik govori da se ne zna ko je počinio zločin na Markalama“, kazao je Tahirović.

Dodao je da je neshvatljivo zašto se svi boje Dodika, kako u bh. pravosuđu tako i faktori iz međunarodne zajednice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...