SATTLER DRUMOM, KOŠARAC ŠUMOM: Zašto kasni uplata 70 miliona eura koje je BiH dobila od EU? 

Jučer je iz Delegacije Evropske komisije zvanično saopćeno da će BiH dobiti 70 miliona EU čim ispuni svoje obaveze prezicirane sporazumom, no danas je resorni ministar, Staša Košarac, saopćio da je BiH svoje obaveze ispunila još u decembru protekle godine.

  • Mini market

  • 08. Feb. 2023  08. Feb. 2023

  • 2

Danas su iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopćili da su dostavili Delegaciji Evropske unije u BiH izvještaj o implementaciji Akcijskog plana / Mape puta za energetsku podršku, s informacijom o planiranim aktivnostima u sljedećem razdoblju, što je uvjet za povlačenje 70 miliona eura koje je Evropska komisija dodijelila BiH kao nepovratnu pomoć. 

Ranije je saopćeno da je Evropska unija spremna uplatiti Bosni i Hercegovini 70 miliona eura ili oko 138 miliona KM kao pomoć građanima te malim i srednjim poduzećima da, pored ostalog, plate visoke cijene grijanja, plina, struje i drugih energenata. 

"Prvu tranšu od 63 miliona eura, odnosno oko 124 miliona maraka, Evropska unija namjerava uplatiti na račun državnog trezora čim Vijeće ministara BiH usvoji akcijski plan ili mapu puta u kojoj će opisati mjere koje je potrebno provesti radi pružanja podrške ranjivim grupama, mikro, malim i srednjim poduzećima te kao mjere energetske efikasnosti te da je ostvaren dovoljan napredak u implementaciji akcijskog plana”, kazali su ranije iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. 

Resorni ministar Staša Košarac tvrdi da je Vijeće ministara BiH još u decembru prošle godine usvojilo Akcijski plan / Mapu puta za Sporazum o paketu energetske podrške, u kojem su definirani ciljevi na koje će biti utrošena sredstva, kao i mjere za njihovu realizaciju. 

"Od ukupnog iznosa od 70 miliona eura, 50 miliona će biti usmjereno za pomoć siromašnim potrošačima, odnosno ugroženim domaćinstvima kako bi premašili povećanje cijene grijanja, dok je 20 miliona predviđeno za podršku mjerama energetske efikasnosti u malim i srednjim poduzećima, te domaćinstvima", naveo je ministar Košarac. 

On je naveo da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zaključkom Vijeća ministara BiH zaduženo za izradu Izvještaja o implementaciji Akcijskog plana/ Mape puta za energetsku podršku s informacijom o planiranim aktivnostima u narednom periodu. 

"Spomenuti izvještaj sačinili smo u punoj koordinaciji i suradnji s nadležnim entitetskim institucijama, uvažavajući njihove sugestije i preporuke. Mi smo uradili svoj dio posla te, u skladu s obavezama, uputili smo dokument Izaslanstvu EU u BiH. To je ujedno bio i uvjet za povlačenje sredstava pomoći u iznosu od 70 miliona eura", istaknuo je ministar Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...