CURI NA SVE STRANE: Bogati Saudijci pokušavaju kupiti Svjetsko prvenstvo, za dvije države stigle nemoralne ponude…

Problematično je i stanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, zbog čega je i Svjetsko prvenstvo u Kataru bilo izloženo brojnim kritikama.

  • Sport

  • 10. Feb. 2023  

  • 2

Saudijska Arabija navodno je uputila "nemoralnu ponudu" Grčkoj i Egiptu kako bi ih potaknula na zajedničku kandidaturu za domaćine Svjetskog prvenstva u nogometu 2030. godine. Pozivajući se na državne izvore povezane s pregovorima, Politico tvrdi kako je Rijad ponudio platiti nove sportske arene Grčkoj i Egiptu ako te dvije države zauzvrat pristanu da se tri četvrtine utakmica na Svjetskom prvenstvu igra u Saudijskoj Arabiji.

Tu je ponudu prestolonasljednik Mohamed bin Salman navodno iznio grčkom premijeru Kyriakosu Mitsotakisu tokom sastanka koji se održao prošlo ljeto, a čije je detalje s briselskim portalom podijelio viši dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Drugi dužnosnik rekao je Politicu da je Saudijska Arabija izrazila spremnost "u potpunosti pokriti troškove" organiziranja Svjetskog prvenstva i za Grčku i za Egipat ako će se 75 posto svih utakmica odigrati na Bliskom istoku.

Zasad ne postaje dokazi da su Kairo i Atina prihvatili ponudu MBS-a, no sve tri države sada aktivno rade na zajedničkom prijedlogu kandidature za održavanje turnira 2030. godine zbog čega se Grčka već našla na udaru kritika.

Kandidatura Grčke, Egipta i Saudijske Arabije osmišljena je kako bi maksimalno privukla glasove članica Fife iz cijelog svijeta, osnivanjem transkontinentalne koalicije. Sudjelovanje Egipta pomoglo bi privući glasove iz Afrike, kao i brojne investicije Saudijske Arabije na tom kontinentu. Saudijski utjecaj na Bliskom istoku i u široj Aziji također bi pomogao privući glasove iz tog smjera, a sudjelovanje Grčke moglo bi pomoći privući neke europske glasove.

Takva bi kandidatura u startu imala više izgleda od konkurentskih - zajedničke kandidature Španjolske, Portugala i Ukrajine, koji predstavljaju samo Europu, ili zajedničke kandidature Argentine, Urugvaja, Paragvaja i Čilea, koji predstavljaju samo Južnu Ameriku.

Više je problema vezano uz potencijalnu kandidaturu Saudijske Arabije. Kao članica azijske federacije, Saudijska Arabija ne bi smjela organizirati Svjetsko prvenstvo tako brzo nakon što ga je već održala druga članica, Katar 2022. Zajednička organizacija s afričkom i europskom članicom je jedan od načina da se to pravilo zaobiđe, ali ako će se 75 posto utakmica održati u Saudijskoj Arabiji, efektivno će se svjetski kup većinom ponovno održati u zaljevskoj državi, samo osam godina nakon prošlog.

Problematično je i stanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, zbog čega je i Svjetsko prvenstvo u Kataru bilo izloženo brojnim kritikama. Riječ je o nedemokratskoj državi pod apsolutističkom vladavinom dinastije Saud koju brojne međunarodne organizacije optužuju za ozbiljno kršenje ljudskih i građanskih prava. Prema Freedom Houseu, radi se o jednoj od najmanje slobodnih država na svijetu, koja na njihovoj listi političkih prava i građanskih sloboda dobiva samo sedam od mogućih 100 bodova.

Slično kao i u Kataru, migranti predstavljaju većinu radne snage u državi - u slučaju Saudijske Arabije više od polovice - dok istodobno uživaju vrlo nisku razinu zaštite pred zakonom. Strani radnici zaposleni u državnim ili privatnim firmama trebaju tražiti dopuštenje od države za izlazak iz Saudijske Arabije ili da bi prihvatili drugi posao, što širom otvara vrata prisilnom radu. Gotovo 3,6 miliona stranih radnika koji rade za privatne osobe, poput tjelohranitelja, vozača, domaćica i posluge, ne uživaju čak ni takvu ograničenu zaštitu, nego za napuštanje države moraju tražiti dopuštenje od poslodavca.

Saudijska Arabija proteklih je godina uložila znatan novac kako bi dominirala najvećim sportskim događanjima na svijetu. Rijad je osvojio prava na održavanje boksačkih mečeva za titule svjetskih šampiona, Saudi su preselili španjolski Superkup u Rijad, osigurali mjesto u kalendaru Formule 1, pokrenuli vlastitu alternativu PGA golf-natjecanjima i osigurali održavanje azijskog prvenstva u nogometu 2027.

Prema mišljenju profesora Simona Chadwicka, stručnjaka za sport i geopolitičku ekonomiju na pariškom fakultetu Skema, riječ je o smislenom strateškom cilju Rijada. "Saudijska Arabija pokušava se strateški pozicionirati kao afro-euroazijsko sjecište", izjavio je Chadwick za Politico. "Kao centar novog svjetskog poretka. Ovakva pozicija omogućila bi Saudijskoj Arabiji da raspolaže značajnom snagom i utjecajem duž širokog geografskog područja, što pokušava postići izgradnjom odnosa s ključnim partnerima".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...