ZAPOČELA NOVA RUSKA OFANZIVA: Agresorske snage tokom noći pokrenule niz žestokih napada na drugi najveći grad u Ukrajini...

Kako se bliži 24. februar i godišnjica ruske invazije na Ukrajinu, Kijev je predvidio agresivan napad iz Moskve koji bi imao za cilj zaokružiti jednogodišnje ratno postignuće, a nakon više mjeseci s malo pomaka, piše Reuters.

  • Evropa

  • 10. Feb. 2023  

  • 3

Ruske snage tokom noći pokrenule su niz napada na Harkiv, drugi ukrajinski grad po veličini, u čijim dijelovima je došlo do prekida u opskrbi strujom. Granatiran je i grad Zaporižja, objavili su lokalni dužnosnici. 

Ukrajinski dužnosnici na istoku zemlje, poprištu najžešćih borbi u ratu s Rusijom, ocijenili su da je očekivana nova ofanziva Moskve već u toku.

Kako se bliži 24. februar i godišnjica ruske invazije na Ukrajinu, Kijev je predvidio agresivan napad iz Moskve koji bi imao za cilj zaokružiti jednogodišnje ratno postignuće, a nakon više mjeseci s malo pomaka, piše Reuters.

Upitan u četvrtak na ukrajinskoj televiziji slaže li se da je ruska ofenziva već počela, guverner regije Doneck Pavlo Kirilenko rekao je: "Da, definitivno".

-Oko gradova na istoku kao što su Bahmut, Avdivka i Vuhledar, koji su bili svjedoci nekih od najkrvavijih bitaka u ratu, eskalacija neprijateljskih snaga i sredstava se svakodnevno intenzivira. Oni pokušavaju (...) zauzeti ta područja i ključne gradove (...) te postići nove uspjehe, izjavio je Kirilenko.

Donbas na istoku Ukrajine, s pokrajinama Luhansk i Doneck, jedan je od glavnih ciljeva Rusije, a Kremlj je u jesen to područje proglasio među anektirane teritorije, nakon referenduma koje je Zapad proglasio lažnim, podsjeća Reuters.

-Tokom prošlih desetak dana učestalost granatiranja se povećala. Dnevni broj napada je porastao. To je dio sveobuhvatne ofenzive koju planiraju Rusi, izjavio je guverner Luhanska Serhij Hajdaj za ukrajinski Radio NV.

Rekao je da je došlo do novog velikog ruskog napada oko grada Kreminne, duž sjevernog dijela istočnog fronta, ali da ruske snage "nemaju značajnijeg uspjeha". Reuters nije mogao neovisno provjeriti te tvrdnje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...