ZABRINJAVA IZOSTANAK REAKCIJE OHR-a: Stranke Trojke će tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS-a

Ono što zabrinjava jeste izostanak bilo kakve reakcije OHR-a i visokog predstavnika Christiana Schmidta koji još nijedan korak nije napravio da zaštiti državnu imovinu i BiH kao njenog titulara nakon donošenja novog zakona u NSRS.

  • Politika

  • 11. Feb. 2023  

  • 4

Predsjedništvo NIP-a saopćilo je da podržavaju zastupnike Koalicije Trojka u Parlamentarnoj skupštini BiH u podnošenju zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS-a pred Ustavnim sudom BiH.

Nakon što Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska ove sedmice nije prihvatilo zahtjev Kluba Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u neustavnom Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti jer, kako je obrazloženo, nije konkretizovan, očito će državni zastupnici SDP-a, NIP-a i Naše stranke uputiti zahtjev Ustavnom sudu BiH. 

Ono što zabrinjava jeste izostanak bilo kakve reakcije OHR-a i visokog predstavnika Christiana Schmidta koji još nijedan korak nije napravio da zaštiti državnu imovinu i BiH kao njenog titulara nakon donošenja novog zakona u NSRS. U aprilu 2022. godine je suspendovao raniji zakon do odluke Ustavnog suda BiH. Krajem decembra NSRs je donijela novi zakon koji će stupiti sada na snagu nakon odluke Ustavnog suda RS.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...