OTKRIVENA PUTINOVA PODMUKLA STRATEGIJA: Nakon što mu je propao plan da se za 2 dana ušeta u Kijev, predsjednik Rusije sada ima novu taktiku

„Putin definitivno ima unutrašnjih problema, poput stanja u ekonomiji, pa mobilizacije Rusa… Putin je oprezan, a to se najbolje vidi u tome da nije bilo eskalacija na relaciji NATO – Rusija“, naveli su ti izvori.

  • Evropa

  • 11. Feb. 2023  

  • 0

Trenutna strategija predsjednika Rusije Vladimira Putina u vezi sa ratom u Ukrajini je "da čeka, da zamrzne konflikt, da se reorganizuju ruske trupe pa da onda ponovo krene u napad", rekli su zapadni izvori novinarima iz Srbije koji su nedavno boravili u Londonu.

„Putin definitivno ima unutrašnjih problema, poput stanja u ekonomiji, pa mobilizacije Rusa… Putin je oprezan, a to se najbolje vidi u tome da nije bilo eskalacija na relaciji NATO – Rusija“, naveli su ti izvori.

Prema njihovim riječima, malo je moguće da se ukrajinsko-ruski rat proširi i bude svjetski rat.

Oni su ocijenili da je Moskva na početku invazije imala velike ambicije, pa su mnogi ostali iznenađeni „lošim performansama“ Rusije u ratu sa Ukrajinom.

„Rusi su očekivali da će biti u Kijevu nakon dva dana invazije, da paradiraju u uniformama kroz ukrajinski glavni grad, ali nisu uspjeli u tome“, naveli su ti izvori.

Prema njihovoj ocjeni, nakon što su Rusi shvatili da ne mogu da osvoje Kijev, odlučili su da se skoncentrišu na Istok Ukrajine.

Oni navode da je jedan od neuspjeha ruske vojske činjenica da se oslanjaju na privatnu paravojnu grupu Vagner, kao i da su se vratili sovjetskom vojnom stilu i oružju, zbog čega Ukrajinci, koji su do sada dobro organizovali odbranu, moraju da se reorganizuju u veće brigade.

Smatraju da Ukrajina neće biti spremna odnosno reorganizovana, do proljeća, ali naglašavaju da ne isključuju mogućnost da ih Kijev „iznenadi“.

Sagovornici iz Londona su ocijenili i da pomoć Zapada u oružju i tenkovima Ukrajini šalje snažnu poruku Rusiji da Ukrajinci nisu sami.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...