TOP - SECRET: Šokantna ispovijest Rusa koji se bore na strani Ukrajinaca - "Nemam grižnju savjesti, ubio sam ih mnogo..."

Stoga, u strahu od odmazde nad njihovim porodicama i njima samima, niti jedan od ruskih vojnika na ukrajinskoj strani koje je intervjuirao NYT nije pristao biti predstavljen pravim imenom niti dati ikakve druge konkretne podatke o sebi.

  • Svijet

  • 13. Feb. 2023  

  • 0

Vojnik je kleknuo u snijeg, uperio raketni bacač i pucao u smjeru ruskih trupa koje su bile smještene oko dva kilometra od njih. Uobičajni prizor u ukrajinskim trupama koje se kraj grada Bahmuta, na jednom od najbrutalnijih ratišta. Ali on i njegovi drugovi nisu Ukrajinci. Oni su vojnici u ukrajinskoj vojnoj jedinici sastavljenoj isključivo od Rusa koji se bore i ubijaju svoje sunarodnjake - javlja New York Times

Uperili su oružje protiv Rusije iz raznih razloga: moralnog poriva, bijesa, zbog invazije njihove zemlje; želja da odbrane svoju "usvojenu" domovinu Ukrajinu ili zbog nesklonosti ruskom predsjedniku Putinu. I zaslužili su dovoljno povjerenja ukrajinskih zapovjednika da zauzmu svoje mjesto među snagama koje se žestoko bore protiv ruske vojske.

“Pravi Rus se ne upušta u tako agresivan rat poput ovog protiv Ukrajine, neće silovati djecu, ubijati žene i starce”, rekao je jedan ruski borac s vojnim kodnim imenom Cezar, misleći na zvjerstva ruskih vojnika koja su ga motivirala da napustiti rodni Sankt Petersburg i bori se za Ukrajinu.

“Zato nemam grižnju savjesti. Radim svoj posao i ubio sam ih mnogo.” Gotovo godinu dana od početka invazije, Legija Slobodne Rusije, kako se jedinica zove, dobila je malo pažnje - dijelom zato da bi se vojnici zaštitili od odmazde Rusije, ali i zbog nevoljkosti unutar ukrajinske vojske da ističu vojnike čiji su matična država učinila toliko zla Ukrajini.

Nekoliko stotina njih je koncentrirano u području oko Bahmuta, u istočnoj Ukrajini, rekli su dužnosnici; uvijek su grupirani sa svojima ali ih nadziru ukrajinski časnici. U intervjuima su neki ruski vojnici rekli da su već živjeli u Ukrajini kada su ruske snage izvršile invaziju prošle godine i da su osjećali obavezu braniti svoju drugu domovinu. Drugi, često i bez vojnog iskustva, prešli su u Ukrajinu iz Rusije nakon što je rat počeo, potaknuti osjećajem krajnje nepravde.

Deputinizacija Rusije

“Nismo došli ništa dokazati”, rekao je jedan vojnik s nadimkom Zaza. "Došli smo ovdje pomoći Ukrajini da potpuno istjera ruske snage s ukrajinskog teritorija, kao i pridonijeti budućoj deputinizaciji Rusije."

Nedavno je rusko Državno tužiteljstvo podnijelo tužbu Vrhovnom sudu zemlje s ciljem da se ova legija proglasi terorističkom organizacijom.

Stoga, u strahu od odmazde nad njihovim porodicama i njima samima, niti jedan od ruskih vojnika na ukrajinskoj strani koje je intervjuirao NYT nije pristao biti predstavljen pravim imenom niti dati ikakve druge konkretne podatke o sebi.

Zaza je novinaru rekao samo da ima manje od 20 godina. Nakon što su ruske snage izvršile invaziju, nije mogao držati jezik za zubima. Njegovi antiratni postovi na društvenim mrežama doveli su ga u probleme s upravom njegovog fakulteta, a potom i s policijom. Kada su se službenici ruske sigurnosne službe u jesen pojavili na njegovim vratima, odlučio je kako je vrijeme da ode.

Pješice je prešao granicu s Ukrajinom i prijavio se za borbu. “U mojoj dobi malo mi je rano govoriti o mojim političkim stavovima i svjetonazoru jer ih tek formiram”, rekao je. “Ali kada tvoju zemlju preuzme jedan loš čovjek, moraš uzeti stvari u svoje ruke.”

Viši ukrajinski vojni dužnosnik uključen u nadzor Legije rekao je da je Cezar "proveo dugo vremena tražeći put za koji je smatrao da je ispravan", dodajući kako ukrajinski dužnosnici nisu našli razloga da mu ne vjeruju. Štoviše, Cezar je preselio svoju ženu i četvero djece u Ukrajinu tokom ljeta i rekao je kako on ne smatra da se bori protiv sunarodnjaka Rusa, već protiv "podlaca i ubica" koji nemaju nacionalnost.

“Sjedim pred vama, primjer ruskog čovjeka, onog o kojem su pisali Tolstoj i Dostojevski”, rekao je. “Takav sam ja čovjek. Ne oni. Oni nisu Rusi", rekao je Cezar novinaru New York Timesa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...